Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci se liší v názorech na zvyšování autorských poplatků

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Poslanci mají rozdílné názory na to, jak zákonem omezit skokové zvyšování autorských poplatků.

Navrhli dnes v rámci novely autorského zákona buď tyto poplatky pro příští rok zmrazit na letošní úrovni, nebo umožnit jejich zvýšení maximálně o inflaci či její trojnásobek.

Hlasitou nevoli vyvolala snaha sněmovního kulturního výboru zvýšit na čtyřnásobek autorské poplatky za půjčování knih a zavést paušální poplatky za používání kopírovacích strojů ve veřejně přístupných rozmnožovnách. V knihovnách by tyto poplatky měly být stanoveny v rozmezí od 30 korun po 10.000 korun měsíčně.

V základních a středních školách by měl poplatek činit 100 korun měsíčně za každý přístroj, na vysokých školách 400 korun a v ostatních rozmnožovnách 200 až 2800 korun měsíčně.

Řada poslanců včetně Martina Kolovratníka (ANO), který se v tom postavil svému stranickému kolegovi Martinu Komárkovi, se postavila proti zvýšení poplatku z 50 haléřů na dvě koruny za půjčenou knihu. Příjmy autorských svazů by se tak zvýšily z 50 milionů na 200 milionů korun.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky autorská práva

Aktuálně se děje

20. května 2024 21:54

Litva: Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy