Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč vyhrál Trump? Deníky mají odpověď

1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
Foto: ABC News

Praha - České deníky dnes komentují výsledky prezidentských voleb v USA, které vyhrál republikán Donald Trump. Shodují se na tom, že Američané chtěli změnu a hlasováním dali najevo nespokojenost s důsledky globalizace a politickou korektností dosavadních lídrů.

Svět se bude muset poprat s Trumpovou primitivní nepředvídatelností, píšou Hospodářské noviny. Podle jejich komentáře Trump vystihl náladu ve společnosti a využil ji ve prospěch "vulgárního přeorání kulturních zvyklostí". "Evropa se bude muset naučit mnohem více spoléhat na sebe," píše deník.

V amerických volbách se vyjádřila "druhá Amerika", která kvituje, že Trump mluví bez obalu, a vadí jí, že reálné problémy Spojených států se obcházejí politickou korektností, píše Právo.

Na souvislost mezi Trumpovým vítězstvím a negativně pociťovanými důsledky globalizace upozorňuje také komentář deníku E15. Republikánský kandidát voličům nabídl vidinu návratu do přehledného a bezpečného světa, kterému globalizace uštědřila krutou ránu.

Trumpa vynesla do Bílého domu touha Američanů po výměně washingtonského establishmentu, který voličům nejpozději od 90. let nabízel velmi podobné kandidáty, domnívá se autor komentáře Mladé fronty Dnes.

Podle Lidových novin dostal Trump k volbám bílé voliče, kteří mají strach, že se stávají menšinou. Tato vlna je cítit skrytým rasismem, a pro vnitřní soudržnost Spojených států je nebezpečná, domnívá se autor komentáře.

Témata:  Donald Trump volby v USA noviny a tisk

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy