Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko má dva nové úřady. Na miliony z rozotu si ale musí počkat do příštího roku

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře zatím nemají ve svých rozpočtech žádné peníze. Obě instituce jsou nové, ministerstvo financí pro ně peníze uvolní až příští rok.

Vyplývá to z dokumentace k návrhu státního rozpočtu. Sněmovní kontrolní výbor, který minulý týden projednával návrh rozpočtu úřadu pro hospodaření stran, doporučil schválit kapitolu v navržené podobě, tedy s nulovými výdaji.

Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna poslancům řekl, že náklady na první rok provozu se pohybují kolem 19,3 milionu korun. Úřad má sídlit v Brně a ministerstvo pro něj našlo vhodnou budovu.

Předsedovi kontrolního výboru Vladimíru Koníčkovi (KSČM) se nelíbí, že poslanci dávají vládě bianco šek, protože úřad si může posléze říct o mnohem víc peněz. Ředitelka odboru financování kapitol státního rozpočtu Marie Bílková ale poslance ujistila, že ministerstvo bude chtít doložit oprávněnost požadavku na peníze.

Druhá nově vytvářená instituce, Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře, by měla vzniknout během jara. Sídlit má v Praze. Předsedu úřadu jmenuje vláda.

Vláda v důvodové zprávě k návrhu zákona, kterým se úřad zřizuje, odhadla náklady na platy jeho předsedy a místopředsedy na 3,5 až čtyři miliony korun ročně. Jeho zaměstnanci podle vlády budou potřebovat osm až deset kanceláří a úřad bude potřebovat dvě až tři auta do celkové hodnoty 1,5 milionu korun.

Témata:  Ministerstvo financí České republiky státní rozpočet

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy