Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemědělci varují: Dovoz převažuje nad vývozem, nejhorší situace panuje u masa

Maso, ilustrační fotografie
Maso, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Schodek agrárního zahraničního obchodu se letos zvětšil už o třetinu na 16,4 miliardy korun. Dovozy rostly rychleji než vývoz, meziročně stouply o zhruba sedm miliard korun, vývoz o přibližně 2,6 miliardy korun. Především vepřové maso se dováží z Německa.

"Strukturu agrárního zahraničního obchodu se stále nedaří navzdory přijaté rozvojové strategii ministerstva zemědělství zlepšovat. Meziročně se záporné agrární saldo u masa zhoršilo a u této komodity nadále zůstává nejvyšší záporné saldo, téměř minus 15 miliard korun," sdělil předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha.

Problém je podle něj také s dovozem mléčných výrobků. "Záporné saldo u zeleniny se zvyšuje a obdobně jako u mléčných výrobků dovážíme ve velkém to, co jsme schopni dobře vyrobit doma a k tomu zaměstnávat naše pracovníky a realizovat vlastní potenciál," dodal. Z ČR se vyváží hlavně základní suroviny a tabákové výrobky.

Podle odhadu svazu letos do konce roku se saldo prohloubí na 22 miliard korun. "V agrárním dovozu i vývozu bude dosaženo historického maxima," řekl Pýcha.

Schodek zahraničního agrárního obchodu byl loni nejnižší od začátku tisíciletí a činil 18,4 miliardy korun. Češi vyvezli potravinářské a zemědělské zboží za 201 miliard korun a dovezli za 219,4 miliardy Kč. Dovozy i vývozy se dlouhodobě zvyšují. Saldo agrárního zahraničního obchodu Česka bylo naposledy kladné v roce 1993.

Témata:  zemědělci zahraniční obchod maso

Aktuálně se děje

17. května 2024 21:44

Zelenskyj podepsal zákon umožňující odsouzeným sloužit v ukrajinské armádě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon, který umožňuje některým kategoriím odsouzených sloužit v ukrajinské armádě. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na údaje z webové stránky ukrajinského parlamentu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.