Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vzdělávání lékařů? Komora je zásadně, problémy se podle ní ještě zhorší

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha - Sněmovnou tento týden prošla novela zákona o vzdělávání lékařů. Sjezd České lékařské komory (ČLK), který se konal v pražském luxusním hotelu Clarion, ji dnes odmítl s tím, že nové opatření zhorší postavení neatestovaných lékařů a nezajistí kvalitní výchovu mladých lékařů.

Negativně se lékaři vyslovili k novele zákona, která měla zjednodušit a zkvalitnit vzdělávání lékařů. Současný systém je podle komory příčinou odchodů mladých lékařů do zahraničí. Podle usnesení sjezdu novela cíle nenaplnila, naopak zhorší postavení neatestovaných lékařů.

Původní vládní návrh novely předpokládal snížení základních specializačních oborů o více než čtvrtinu, ze 46 na 33. Pozměňovací návrh ale jejich počet opět zvýšil na 43.

Komora také vyzvala předsedu sněmovního zdravotnického výboru Rostislava Vyzulu (ANO) k rezignaci. Jako důvod uvedla nečinnost v oblasti zhoršujících se pracovních podmínek zdravotníků.

Sjezd označil za nesmyslnou povinnost lékařů v ordinacích s malým obratem hotovostních plateb připojit se od března 2018 k elektronické evidenci tržeb. "Tato povinnost může způsobit riziko ukončení jejich činnosti," tvrdí komora.

Dalším usnesením sjezd žádá ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby prosadil daňové zvýhodnění pro lékaře, kteří se celoživotně vzdělávají.

Témata:  Česká lékařská komora lékaři zdravotnictví

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy