Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hackeři ukradli z erotických webů 412 milionů hesel, řada z nich patřila Čechům

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Z americké erotické seznamky Adultfriendfinder.com a dalších podobných webů společnosti Friend Finder někdo odcizil 412 milionů hesel. Mezi nimi jsou i přístupové údaje k 250.000 e-mailům s českou doménou @seznam.cz.

Uvedly to dnes servery Lupa.cz a ZDnet s odkazem na web LeakedSource. Seznam.cz se snaží seznam adres získat, aby u nich mohl preventivně vynutit změnu hesel. Únik hesel se podle mluvčí Seznamu Ireny Zatloukalové týká služby Adult Friend Finder, nikoliv hesel do e-mailové služby Seznam.cz.

Informace o útoku hackerů se podle Lupy objevila již v polovině října, až v neděli ale přišly zprávy o rozsahu odcizených údajů.

Téměř 340 milionů hesel pochází z Adultfriendfinder.com, jedné z největších sexuálně orientovaných seznamek, dalších 60 milionů hesel je z chatovací služby Cams.com a 1,5 milionu z podobných stránek Stripshow.com. Přes sedm milionů hesel uniklo z webu Penthouse.com. Součástí úniku je i 15 milionů hesel k účtům, které již jejich uživatelé smazali.

Uniklé databáze, které se objevily na internetu, obsahují uživatelská jména, e-mailové adresy, hesla a datum poslední návštěvy uživatele. Přes 900.000 účtů mělo heslo "123456" a přes 600.000 účtů heslo "12345", řadu po sobě jdoucích čísel využívaly i další stovky účtů. Celkem 86.000 uživatelů mělo heslo "querty" a 101.000 "password".

Podle internetového odborníka Daniela Dočekala by majitelé kompromitovaných účtů měli svá hesla co nejdříve změnit, a to případně i na dalších službách, ke kterým se prostřednictvím daného e-mailu přihlašují.

Témata:  internet Seznam.cz hackeři

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.