Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KSČM schválila koaliční smlouvu Ústeckého kraje, hejtmanem bude Bubeníček

Oldřich Bubeníček /KSČM/
Oldřich Bubeníček /KSČM/
Foto: Reprofoto ČT

Ústí nad Labem/Most - Krajský výbor KSČM dnes schválil text koaliční smlouvy, kterou v Ústeckém kraji strana uzavře s ČSSD a SPD-SPO. Hejtmanem má i po další čtyři roky zůstat Oldřich Bubeníček. Trojkoalice bude mít v zastupitelstvu nejtěsnější většinu 28 hlasů. Zásadní změny kraj nečekají.Ustavující zasedání zastupitelstva se uskuteční 21. listopadu.

"Myslím, že smlouva je vyvážená, zahrnuje to, co se udělalo v posledních čtyřech letech a co by se chtělo udělat v dalších čtyřech letech. Pokud se většina bodů podaří naplnit, je to další krok dopředu," řekl Bubeníček (KSČM).

Trojkoalice chce podle něj pokračovat v transparentním hospodaření nebo integraci dopravy. Sociální demokraté a koalice SPD-SPO už smlouvu odsouhlasily dříve. Strany ji oficiálně podepíší v úterý odpoledne.

Smlouva zajišťuje komunistům šest křesel, tedy většinu v jedenáctičlenné radě. Čtyři zástupce budou mít sociální demokraté, jednoho koalice SPD-SPO. Ze dvou na pět vzroste počet náměstků hejtmana.

Vítěz voleb, hnutí ANO, zůstane v opozici stejně jako ODS. Podle informací ČTK by ANO mělo získat finanční výbor, občanští demokraté pak kontrolní výbor.

Ministerstvo spravedlnosti má zajištěných 1,7 miliardy korun na stavbu justičního paláce v Ústí nad Labem, řekl dnes v Mostě novinářům ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

"V tuhle chvíli jsme ve fázi opatřování jednoho z mnoha papírů, které jsou potřeba. Ten konkrétní se jmenuje zaregistrování investičního záměru na ministerstvu financí," řekl ČTK ministr. "Jedeme podle harmonogramu, palác by se měl otvírat v roce 2021," dodal.

O stavbě nového justičního areálu pro ústecký soud i státní zastupitelství se mluví od roku 2002. Současná budova, která funguje od roku 1974, potřebám soudu nevyhovuje. Leží v zátopovém území. Při povodních objekt několikrát zatopila voda. Nový justiční palác postavený z peněz ze státního rozpočtu by měl stát ve čtvrti Bukov.

Témata:  Ústecký kraj Oldřich Bubeníček

Aktuálně se děje

17. května 2024 13:22

Izrael v Haagu uvedl, že válka v Pásmu Gazy je tragická, ale ne genocida

Izrael v pátek na půdě Mezinárodního soudního dvora (ICJ) v Haagu uvedl, že válka v Pásmu Gazy je tragická, nejde však o genocidu. Reagoval na tvrzení Jihoafrické republiky (JAR), která ještě v prosinci podala stížnost vůči Izraeli za údajnou genocidu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.