Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podle Sobotky není zrychlený proces vyhošťování tématem pro ČSSD

ČSSD
ČSSD
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Rychlejší proces vyhošťování neúspěšných žadatelů o azyl, který navrhuje poslanec Jeroným Tejc (ČSSD), nebude tématem strany pro volby v příštím roce.

Radiožurnálu to dnes řekl premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Strana nepůjde cestou "zoufalého populismu", dodal.

ejc chce navrhnout změny zákona o azylu. Zvažuje také vypuštění nebo úpravu článku Listiny základních práv a svobod, který přiznává právo na azyl cizincům pronásledovaným za uplatňování politických práv a svobod. Svým návrhem chce v souvislosti s riziky migrace přispět ke zvýšení bezpečnosti. Podle něj mnoho migrantů současnou podobu zákona zneužívá.

Sobotka ale řekl, že návrh Tejc v ČSSD nekonzultoval a jde o jeho individuální iniciativu. "My tady nemáme problém s množstvím uprchlíků. Nemáme problém ty lidi, kteří požádají o azyl a dostanou ho, integrovat," řekl premiér. Podle něj by se strana měla soustředit na jiné věci.

"Především pokud by tento návrh měl znamenat změnu v Listině základních práv a svobod, tak je to pro sociální demokracii nepřijatelné. Prostě nepůjdeme cestou zoufalého populismu nebo nějakého hnědnutí," dodal Sobotka.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Bohuslav Sobotka

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy