Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci k nám nechtějí. Skoro žádní tu nejsou

Zařízení pro uprchlíky Bělá pod Bezdězem
Zařízení pro uprchlíky Bělá pod Bezdězem
Foto: Filip Toužimský, EuroZprávy.cz

Praha - Česko zachvátila hysterie z migrantů. Ale ačkoliv je uprchlická krize tématem číslo jedna pro řadu evropských států, tomu našemu se úspěšně vyhýbá. Migranti k nám totiž nechtějí.

Uprchlíci o život v Česku nemají zájem. Deník Právo upozornil, že ubytovací střediska vyhrazená pro migranty jsou téměř prázdná. Nikdo k nám totiž nejezdí.

Podle ministerstva vnitra ve střediscích pro zajištění cizinců momentálně přebývá 62 lidí, nejčastěji mužů mezi 27 a 49 lety. Policisté sice zadrží občas nějakého migranta, děje se to ale zřídka.

Kapacita uprchlických středisek je přitom mnohem větší a centra nejsou naplněná ani z desetiny. Z oněch 62 zmíněných cizinců navíc nejsou všichni uprchlíci, někteří jen porušili pravidla pobytu v Česku a čekají na vyhoštění.

Nejčastěji se to týká Ukrajinců, následují Vietnamci a Alžířané. Jen zčásti plná jsou i zařízení pro žadatele o azyl, na rozhodnutí českých úřadů v nich čeká asi 350 lidí. I tady ubytovaným vévodí Ukrajinci, ne uprchlíci z Blízkého východu.

Ze statistik, který má k dispozici Český rozhlas, vyplývá, že počet zaměstnanců v centrech pro zajištění nelegálních migrantů v posledních dnech výrazně překračuje počet samotných cizinců. Ve Vyšních Lhotách je rozdíl mezi počtem pracovníků a klientů dokonce desetinásobný, 10. října v něm totiž pobývalo sedm uprchlíků a 68 zaměstnanců.

Podobná situace je ale i v dalších táborech. V Drahonicích je v těchto dnech 43 cizinců a 56 zaměstnanců, v Bělé pod Bezdězem 25 migrantů a 66 zaměstnanců. Podle Rozhlasu za tím stojí loňské posílení kapacit záchytných center.

Správa uprchlických zařízení se ale i přes tato čísla propouštět nechystá. "S ohledem na vývoj mezinárodní situace by to nebylo zodpovědné," řekl Rozhlaseu Kiril Christov, vedoucí oddělení vztahů s veřejností.

Témata:  uprchlíci uprchlické tábory

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy