Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KSČM, ČSSD a SPD-SPO podepsaly v Ústeckém kraji koaliční smlouvu

Oldřich Bubeníček /KSČM/
Oldřich Bubeníček /KSČM/
Foto: Reprofoto ČT

Ústí nad Labem - Ústecký kraj má novou koaliční smlouvu, dnes ji podepsali komunisté, ČSSD a koalice SPD-SPO. Vítěz voleb, hnutí ANO, zůstane společně s ODS v opozici.

Trojkoalice bude mít v 55členném zastupitelstvu těsnou nadpoloviční většinu 28 hlasů. Podle koaliční smlouvy bude mít KSČM v 11členné radě šest zástupců, ČSSD čtyři a koalice SPD-SPO jednoho.

Hejtmanem zůstane v dalších čtyřech letech Oldřich Bubeníček (KSČM). Nově bude mít pět náměstků, dosud měl jen dva. Prvním náměstkem bude sociální demokrat Martin Klika, dalšími Stanislav Rybák, Jaroslav Komínek (oba KSČM) a Petr Šmíd (SPO). Nově zřízená je funkce náměstka pro jednání z vládou. Tím bude poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD).

Zvýší se i počet výborů. Namísto pěti jich bude osm. Podle Bubeníčka to kraj extrémně finančně nezatíží.

Zástupci trojkoalice se nestability navzdory nejtěsnější většiny v zastupitelstvu neobávají. "Pokud všichni řekli, že chtějí pracovat pro kraj, tak u těch 28 by to neměl být problém. A s výjimkou politických hlasování na začátku jsou drtivá většina hlasování věci, které řeší problémy kraje. Tam by s tím neměla mít problém ani druhá strana, alespoň tak to probíhalo v minulém období," řekl Bubeníček.

Ve výdrž koalice věří i SPD-SPO. "My jsme rozhodně připraveni koalici držet. A kolikrát v historii se stávalo to, že ta nejkřehčí koalice byla ta nejpevnější a myslím si, že to bude tento případ," dodal Šmíd.

Témata:  Ústecký kraj Oldřich Bubeníček

Aktuálně se děje

17. května 2024 15:50

ODS rozhodne o případném vyloučení Novotného ze strany v červnu

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.