Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Horáček se pořádně naštval na politiky. Poslal jim ostrý vzkaz

Skladatel a textař Michal Horáček
Skladatel a textař Michal Horáček
Foto: michalhoracek.cz

Praha – Textař a podnikatel Michal Horáček, který oficiálně oznámil, že s ehodlá ucházet o post českého prezidenta, sleduje politické dění posledních dní a nevěří tomu, co vidí. Nejprve připomněl, jak se vůči němu všichni politici vymezují, pak ostře okomentoval návrh na znovuzavedení trestného činu hanobení prezidenta republiky.

„Během dvaceti hodin považovali za nutné říct: Bohuslav Sobotka (ČSSD): Radši Miloše Zemana než Michala Horáčka.  Karel Schwarzenberg (TOP09): Horáček na Hrad? To není ideální kandidát.  Petr Gazdík (STAN): Horáček lidi nestmeluje.  Jan Zahradil (ODS): Horáček je nevolitelný. Upřímně: Neudivuje mě to," povzdechl si na sociálních sítích Horáček.

Zástupci politických stran, i když se hlásí k různým názorům, mají podle něj jeden zájem, který je mocně spojuje. „Za prezidenta chtějí jen toho, kdo patří mezi ně. Mezi ty, s nimiž se lze v politické mašinérii nějak dohodnout. Ne člověka nezávislého, nevydíratelného, odpovědného jen voličům, který jim tu panskou pohodu může pokazit," myslí si.

Občané si podle jeho slov na politicích přímou volbu vyvzdorovali. „Politici ji za vlastní nikdy nepřijali. A tak nemohou přijmout ani kandidáta, který její pravidla i ducha prosazuje radikálně. Vědí, že v případě svého vítězství je v zájmu občanů u plnění předvolebních slibů přidrží. Že jim vůbec nic nedaruje," dodává na téma přímé volby prezidenta.

Několika slovy se zastavil i u tématu, které teď rozděluje českou politickou scénu. „Poslance - hlavně ty často hartusící proti "politické korektnosti" - napadlo iniciovat zákon proti hanobení prezidenta republiky. Kdo a podle čeho bude soudit, co ještě "hanobení" není a co už ano? A kolik Bretschneidrů k tomu bude potřeba mezi nás rozmístit? Za oslovení policistů "Zdar, útvare" už byla vyměřena pokuta 8,000.- kč, protože cílem oslovujícího prý bylo "policejní orgán dehonestovat a zesměšnit"," připomíná textař.

Alarmující je podle něj už jen sama skutečnost, že se pod takový návrh podepsalo na 64 zákonodárců. „Nechtěji bránit funkci prezidenta, ale přidat další článek do řetězu, jímž chtějí svazovat svobody občanů.Nevěřím, že se s tím lidé žijící v dosud svobodné zemi budou ochotni smířit. Patřím k těm, kteří se podvolit rozhodně nehodlají; chci návrh takového zákona principiálně a důrazně odmítat," domnívá se Horáček.

„A kdyby snad měl být ten zákon přijat, představuji si prezidenta, který každého, kdo bude z jeho přestoupení obviněn, okamžitě omilostní. Péče o legitimně nárokovanou lidskou svobodu musí být i v prezidentské agendě nade vším. Nad nepříjemností kritiky - jakkoli možná i nevkusné či přepjaté - vůči sobě samému ovšem zejména," má jasno potenbciální český prezident.

Na závěr poslal poslancům hodně ostrý vzkaz. „Na přijetí novely zákona 275/2012 Sb. o volbě prezidenta republiky prý, dámy a pánové zákonodárci, čas nemáte. Na tenhle nehorázný projekt jste si ho našli?" zlobí se.

Témata:  Michal Horáček prezident ČR

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy