Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

AI varuje před trestem za hanobení prezidenta: Je to krok zpět

Amnesty International
Amnesty International
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Obnovení trestného činu veřejné hanobení prezidenta by bylo podle organizace Amnesty International krokem zpět v přístupu k dodržování a hájení osobní svobody a svobody slova.

Prezidentovi je podle ní v ČR poskytnuta dostatečná právní ochrana. Uvedla to v prohlášení na své webové stránce.

Prezident má podle Amnesty International ochranu soukromoprávní i trestněprávní. Poukazuje například na trestné činy násilí proti úřední osobě a vyhrožování s cílem působit na úřední osobu.

"Samozřejmě není v zájmu v Amnesty obhajovat vulgární urážky prezidenta, poukazujeme ovšem na to, že prezidentovi současný právní řád poskytuje dostatečnou ochranu," uvedla organizace.

Pokud by byl trestní zákon takto změněn, mohlo by podle ní dojít k významnému omezení ústavně garantovaného práva svobody projevu. "Stanovit totiž míru, kdy jde o přiměřenou kritiku, a kdy naopak o hanobení, je fakticky téměř nemožné," dodala Amnesty International.

Témata:  prezident ČR AI (Amnesty International)

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy