Praha - Podle dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) je za poslední rok nárůst ceny patrný zejména u sýru, který zdražil o třetinu. Více peněz ale musí lidé platit i za nákup másla, cukru a vajec. Naopak kuřata zlevnila.
ČSÚ každý měsíc sleduje ceny 26 druhů potravin na pultech českých obchodníků. Pokud se ceny všech sledovaných výrobků sečtou jako obsah nákupního košíku, je cena proti loňskému listopadu o čtyři procenta vyšší.
Nejvýznamnější nárůst zaznamenal eidam, kdy za kilogram zákazníci letos platí 138,48 koruny, zatímco loni to bylo přes 105 korun. O více než čtvrtinu podražil také cukr, a to na 19,42 koruny za kilogram z loňských 15,17 Kč.
Máslo zdražilo o osminu. Za klasickou čtvrtku másla letos nakupující platí téměř 43 korun, zatímco před rokem to bylo o pět korun méně. Dražší jsou i vejce, a to zhruba o dvacetník. Aktuálně je lze v obchodech pořídit v průměru za 3,15 koruny, loni to bylo za méně než tři koruny.
Dražší je také vepřové a hovězí maso, které obchodníci prodávají o devět, respektive čtyři procenta dráž než loni. Naproti tomu kuřata nepatrně zlevnila z loňských 71,03 koruny na letošních 70,68 Kč/kg. Zlevnily i další potraviny jako mléko, jogurty, mouku, ovoce a zeleninu. Nepatrně levnější je i bílé víno, zatímco lahvové pivo zdražilo zhruba o korunu.
Témata: zdražování, ceny potravin, Český statistický úřad (ČSÚ)
Související
10. prosince 2020 10:13
10. listopadu 2020 16:17
12. října 2020 10:25
25. září 2020 8:08
20. srpna 2020 13:06
14. srpna 2020 10:41