Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákon o zahraniční službě je pro ministerstvo prioritou, tvrdí Sobotka

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil zákon o zahraniční službě za jednu z priorit pro ministerstvo zahraničí ve zbývajícím roce do sněmovních voleb.

Současná právní úprava nedává konzulárním úřadům odpovídající zákonné zmocnění pro všechny úkony, které provádějí. To přináší riziko zpochybnění těchto úkonů. Nynější zákony navíc vyvolávají nejasnosti o rozsahu konzulární ochrany, kterou úřady poskytují českým občanům v zahraničí.

Služební zákon podle MZV také nebere dostatečně v úvahu specifický charakter zahraniční služby. "Současný stav, který neodpovídá standardům vnitřní organizace zahraniční služby v jiných evropských státech, navíc působí ve vztahu k vysílání k výkonu služby v zahraničí demotivačně a představuje tak další faktor ohrožující efektivní ochranu zájmů ČR a jejích občanů v zahraničí," píše se v důvodové zprávě k zákonu.

Nová norma by měla zjednodušit ministerstvu administrativu spojenou se střídáním diplomatů v ústředí a v zahraničí. Měla by mu také poskytnout větší flexibilitu v situacích, kdy je nutné rychle rušit nebo naopak vypisovat nová pracovní místa kvůli politickému vývoji, například v případě zrušení nebo zavedení vízové povinnosti.

Diplomatům by měl zákon usnadnit sladění osobního a pracovního života. Umožnil by například čerpat mateřskou a rodičovskou dovolenou na zastupitelském úřadu v zahraničí.

Témata:  Ministerstvo zahraničních věcí České republiky diplomacie vláda

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy