Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Funkce premiéra a předsedy ČSSD se rozdělí? Nesmysl, tvrdí o návrhu Sobotka

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Vláda.cz

Praha - Jihočeský hejtmana Jiří Zimola v rozhovoru pro časopis Týden naznačil, že by mohlo dojít k rozdělení postů předsedy ČSSD a šéfa vlády. Podle Bohuslava Sobotky, který obě funkce zastává, je to ale nesmysl.

Zimola v rozhovoru, který vyjde v pondělním vydání časopisu Týden, uvedl, že Sobotka by měl projít reflexí a na rozdělení funkcí kývnout. Premiér podle něj tápe a nemá plán, jak zastavit pokles volebních preferencí sociální demokracie. Nový předseda strany by se tak podle něj s premiérem navzájem podporoval před sněmovními volbami.

Podle Sobotky by tento krok vedl k oslabení ČSSD a nahrál hnutí ANO. Pro diskusi, jak má být strana vedena, bude podle něj prostor na březnovém sjezdu. Připomněl také, že rozdělení funkce premiéra a předsedy ČSSD už v minulosti odmítl. Snaha „střílet" do vedení strany přes nejrůznější mediální vzkazy podle něj sociální demokracii oslabuje a přináší body konkurenci.

Jediné, co může bránit „snaze (předsedy hnutí ANO) Andreje Babiše koncentrovat v jedné osobě absolutní ekonomickou, mediální a politickou moc" je podle Sobotky silná ČSSD. Babiš touto svou snahou podle něj ohrožuje demokracii. „Letošní 17. listopad byl okamžikem, kdy jsme si to mohli znovu silně uvědomit," uvedl premiér.

ČSSD nyní podle Sobotkova prohlášení potřebuje zformovat všechny síly pro dokončení naší práce ve vládě. „Příštích 11 měsíců využijeme na zlepšení pomoci rodinám s dětmi, řešení situace samoživitelek, další zkvalitnění fungování zdravotnictví, prosazení zákona o sociálním bydlení a také zlepšení vládní péče o seniory. Současně se musíme připravit na parlamentní volby tak, aby je ČSSD vyhrála," dodal.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Bohuslav Sobotka Jiří Zimola

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy