Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda rozhodne o utajení kvůli územnímu dluhu Česka vůči Polsku

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha - Vláda bude příští týden rozhodovat o tom, zda zruší stupeň utajení kvůli územnímu dluhu Česka vůči Polsku, který pochází z roku 1958.

Česko by sousední zemi mělo vrátit 368 hektarů území. Informace o vyrovnání územního dluhu jsou zatím projednávány v nejnižším - vyhrazeném stupni utajení. Důvodem jsou citlivé informace, které se týkaly zejména ploch určených k vyrovnání. Ministerstvo vnitra nyní navrhuje stupeň utajení zrušit kvůli tomu, že o tom majitelé pozemků vědí.

Oficiální seznam zveřejněn nebyl. V minulosti představitelé ministerstva vnitra informovali o tom, že pozemky vytipované ke kompenzaci jsou na území Královéhradeckého, Libereckého, Moravskoslezského, Olomouckého a Pardubického kraje. V předchozích měsících vyjednávali s jejich majiteli.

Problém s územním dluhem vznikl na konci 50. let. Polsko se i po druhé světové válce snažilo vznášet územní požadavky, jež se týkaly Těšínska, Oravy a Spiše. Po pobídce sovětského vůdce Josifa Stalina nakonec souhlasilo se smluvním zakotvením nynější hranice. Dalo si ale podmínku, že hraniční čára se musí maximálně napřímit a zkrátit.

Na základě smlouvy z roku 1958 se hranice napřímila, čímž se zkrátila o 80 kilometrů. S tím bylo spojeno 85 větších a menších změn průběhu pomezní čáry.

Témata:  Česká republika Polsko vláda

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy