Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svoboda a přímá demokracie chce ve sněmovních volbách až deset procent hlasů

Tomio Okamura (SPD)
Tomio Okamura (SPD)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) chce příští rok ve sněmovních volbách získat až deset procent hlasů, aby měla šanci podílet se na jednáních o nové vládě.

ČTK to dnes během celostátní konference hnutí řekl předseda SPD Tomio Okamura. Výsledek letošních krajských voleb, kdy hnutí získalo zastupitele v deseti ze 13 krajů, Okamura při projevu na konferenci označil za "relativně dobrý úspěch".

"Co se týče sněmovních voleb, očekáváme, že by ten výsledek mohl být mezi osmi a deseti procenty. Je to z toho důvodu, že v době krajských voleb kvůli mediální blokádě a cenzuře od mainstreamových médií značná část občanů ani neznala naše hnutí Svoboda a přímá demokracie. Krajské volby tuto informovanost zásadním způsobem posunuly," řekl Okamura.

Celostátní výsledek SPD v krajských volbách se pohyboval kolem pěti procent, obdobnou podporu přisuzují straně i aktuální průzkumy veřejného mínění.

"Musíme usilovat o dvouciferný výsledek, protože to nám dává velkou šanci být partnerem v koaličních jednáních, a to znamená prosadit náš koaliční program," řekl Okamura.

Připomněl, že se SPD podařilo dostat do vládní koalice v Ústeckém kraji, kde do koaliční smlouvy prosadila zákaz přijímání migrantů na území kraje a vytvoření návrhu zákona o přímé volbě a odvolatelnosti starostů a hejtmanů.

Témata:  Tomio Okamura Sociálnědemokratická strana Německa (SPD)

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy