Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi se inspirovali v zahraničí, vojákům na mise posílají dárky

Vojáci AČR
Vojáci AČR
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Česnek, trvanlivé potraviny, dopisy i osobní dárky začali Češi posílat vojákům do zahraničních misí. Chtějí jim tak dát najevo, že si váží jejich práce.

Inspirovali se v dlouholeté americké tradici, kde podobná podpora vojáků je běžnou záležitostí. Zkušenosti s posíláním balíčků si vyměňují ve facebookové skupině Podporujeme vojáky AČR, která během tří týdnů existence sdružuje více než 3000 lidí, zejména žen. Česká armáda má v zahraničí stovky vojáků.

Za iniciativou stojí Michaela Friel, v USA žijící Češka provdaná za amerického vojáka. V poslední době se na ni obracelo mnoho lidí, kteří chtěli českým vojákům zaslat takzvaný Care Package, tedy balíček, kterým by jim vyjádřili svou podporu. "Zasílání balíčků vojákům, kteří jsou někde na misi - ať už je to Afrika, Afghánistán či Irák - je v USA běžná praxe," poznamenala Friel.

Pro jednodušší komunikaci se zájemci proto založila na facebooku speciální skupinu, do níž se hlásí stovky lidí. Radí si v ní se způsobem zasílání či s věcmi, které by vojáky nejvíc potěšily. "Moc lidí dnes ani neví, že vojákům může nějak pomoci. Přijde mi fajn jim poděkovat a ukázat, že jim jsme vděční," řekla ČTK jedna z organizátorek Zuzana Vodenková.

Na facebooku se snaží lidi s podobným názorem propojit. Doufá, že se budou společně scházet třeba při balení zásilky nebo uspořádají setkání s vojáky, kteří se z mise vrátí. Chce tak docílit toho, aby nešlo pouze o dočasnou záležitost.

Poznamenala, že od obdarovaných vojáků už mají zpětnou vazbu. Děkují jim a posílají fotografie z rozbalování dárků. Ozývají se i třeba manželky či rodiče vojáků, kteří děkují za podporu svých blízkých. "Vojáci hodně stojí třeba o česnek, trvanlivé české jídlo, knížky, časopisy," řekla Vodenková. Velkou radost jim ale také dělají osobní dopisy nebo obrázky od dětí, které si pak vystavují.

Témata:  Armáda České Republiky Češi

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy