Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koalici čeká jednání před hlasováním o zákonu o střetu zájmů

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš bude ve středu s koaličními partnery řešit, jak vládní strany přistoupí k závěrečnému hlasování o zákonu o střetu zájmů.

Novelu nazývanou "lex Babiš" vrátil Senát dolní komoře s odkladem účinnosti z ledna na září příštího roku, poslanci o ní mají rozhodovat v úterý 29. listopadu. Babiš už dříve požádal o zařazení bodu na koaliční radu. Politici by podle informací ČTK měli mít k dispozici právní analýzu od sněmovních legislativců.

Norma má omezit podnikání ministrů. Některé části by měly vejít v platnost téměř ihned po schválení, a to i podle návrhu pozměněného Senátem.

Na Babišovu podnikatelskou skupinu Agrofert, do níž patří i mediální dům Mafra a rozhlasová stanice Impuls a televize Óčko, by dopadly pasáže, podle nichž by firmy členů vlády neměly přístup k veřejným zakázkám, nenárokovým dotacím a investičním pobídkám. Podle analýzy zveřejněné nedávno serverem HlídacíPes.org získaly firmy holdingu v posledních deseti letech veřejné zakázky až za 35 miliard.

Zákon by také členům vlády a dalším funkcionářům zakázal provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. Tato restrikce se má týkat až nově jmenovaných členů kabinetu.

Témata:  Andrej Babiš koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.