Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud s Rittigem a Nečasovou je kvůli nemoci opět odročen

Ivo Rittig
Ivo Rittig
Foto: Twitter

Praha - Hlavní líčení s lobbistou Ivem Rittigem a bývalou šéfkou premiérova kabinetu Janou Nečasovou opět nemůže pokračovat. Spoluobžalovaný Tomáš Jindra dnes oznámil, že onemocněl. Kauza se týká údajného vyzrazení utajované zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS).

"Obžalovaný Jindra dnes zaslal soudu lékařskou zprávu a omluvu, že se jednání nemůže zúčastnit. Vzhledem k tomu, že zároveň nesouhlasil s konáním jednání ve své nepřítomnosti, nezbylo předsedovi senátu nic jiného než oba termíny zrušit," popsala mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci.

Hlavní líčení začalo letošního 30. května, naposledy se jednalo 1. června. Následně se soud pokoušel nařídit jednání na 19. srpna, 23. srpna, 21. října a naposledy na 25. října. Termín ale pokaždé zrušil, v říjnu pro Rittigovu nemoc.

Nečasové hrozí v případě prokázání viny až osmileté vězení, zbylým obviněným - někdejšímu poradci ministra zemědělství Jindrovi, Rittigovi a lobbistovu právníkovi Davidu Michalovi - může soud uložit maximálně tři roky odnětí svobody.

Obžaloba tvrdí, že Rittig a Jindra se v roce 2012 dověděli od Nečasové a ministra zemědělství Petra Bendla (ODS), že premiér Petr Nečas (ODS) dostal od šéfa civilní rozvědky utajený materiál. Dovodili, že se týká právě jich, a Rittig proto poslal svého advokáta Michala na schůzku s Nečasovou, která prý právníkovi obsah zprávy sdělila.

Témata:  Ivo Rittig kauza Nagygate BIS (Bezpečnostní informační služba ČR)

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.