Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Unikátní výprava po Jižní Americe? Devět Čechů pojede 42 let starou avií

Silnice
Silnice
Foto: Pixabay

Opava - Příští rok v lednu se chce devět lidí vydat na cestu po Jižní Americe, povede je Vojtěch Wertich (28) z Neplachovic na Opavsku. Výprava bude unikátní tím, že bude cestovat 42 let starou avií.

Vůz pojmenovaný Amálka ale vyrazí už tuto neděli. Přibližně měsíc potrvá, než se na lodi přepraví přes oceán. Na jihoamerickém kontinentu pak bude muset stařičký vůz zdolat rozsáhlé pouště, náhorní plošiny i velehorské průsmyky And.

"Výhoda tohoto auta je, že je jednoduché. Není tam žádné elektronika. Vše se dá poměrně snadno opravit. Například v Mongolsku nám svářeč vyměnil utrženou poloosu," vzpomínal dnes ve svých rodných Neplachovicích Wertich, který na Masarykově univerzitě dokončuje doktorandské studium.

Zkušeností má Wertich už společně s Janem Vrtělem z Malých Heraltic, který je majitelem Amálky, hodně. Avií projeli Evropu, Asii i část Afriky. "První expedici jsme pořádali v roce 2013. Právě přes Rusko do Mongolska. To jsme najeli 18.500 kilometrů," řekl. V takovém způsobu cestování vidí hlavně ekonomické výhody. Do vozu se vejde devět lidí, mezi než se náklady rozpočítají.

Členy svých expedic hledá různě. Mezi kamarády i na cestovatelských fórech. Na výpravu po Jižní Americe vyrazí pestrá skupina. Například žena, které už odrostly děti a může zase začít cestovat. Řdič kamionu, který bude na tříměsíční dovolené řídit avii. Lucie Holáňová (25) ze Studénky se přihlásila na základě inzerátu. "Bylo výběrové řízení. A vybrali si mě," řekla. Cesty se nebojí. "Nemůže to být horší než před dvěma lety v Africe, kde mě unesli a okradli," svěřila se ČTK.

Témata:  cestování Češi silnice

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy