Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V případě obnovení balkánské migrační cesty je ČR ochotna Srbsku pomoci, řekl Zeman po jednání s Nikolićem

Bělehrad, Srbsko
Bělehrad, Srbsko
Foto: Pixabay

Praha – Česká republika by nabídla Srbsku pomoc, pokud by došlo k obnovení balkánské migrační cesty, po které by do Evropy proudili migranti z Turecka. Po jednání se srbským protějškem to dnes uvedl český prezident Miloš Zeman.

Nikolić přijel do ČR na dvoudenní návštěvu. Ve středu se sejde s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Ještě před tím ale navštívil Pražský hrad. 

Zeman hosta ujistil, že podporuje členství jeho země v EU.  Podle Nikoliče může Česko Srbsku „ve velké míře" pomoci, jeho země je na cestě mezi členské státy unie 16 let. Překážkou vstupu je požadavek přijmout ruské sankce a podpis dohody s Kosovem, které je nezávislé.

Pan prezident přivítal na Hradě prezidenta Srbské republiky Tomislava Nikoliće. pic.twitter.com/bVmxcArvPO

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 29. listopadu 2016

 

S tím hlava Srbska nesouhlasí. „Dokud budu prezidentem, budu proti tomu, abychom proti komukoliv zaváděli sankce," uvedl srbský prezident. Dodal, že pokud je podmínkou vstupu do EU podpis smlouvy s Prištinou, Srbsko se do unie „ani nechce dostat".

Tento postoj Zeman ocenil, sám je odpůrcem protiruských sankcí a volá po jejich zrušení. „Plně chápeme pozici Srbska, které se snaží udržovat přátelské vztahy se všemi velkými zeměmi a neuchyluje se k sankčním mechanismům," vysvětlil český prezident.

Hlavy obou států podepsaly vzájemnou dohodu o spolupráci v kultuře, vědě a sportu. Podle Zemana obě země jednají také o investicích do energetiky a dopravní infrastruktury, ale i o spolupráci vojenské a policejní.

Témata:  Miloš Zeman Srbsko Tomislav Nikolić

Aktuálně se děje

16. května 2024 21:40

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.