Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čechům se nejlépe žije v Praze. Kde je to naopak nejhorší?

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Praha - Nejlepším místem pro život v Česku se i letos stalo hlavní město, tedy Praha. Ukázal to výzkum projektu Místo pro život.

Na druhé místo se z loňského devátého posunul Pardubický kraj následovaný Plzeňským krajem, který obhájil bronzovou příčku. Nejhůře se podle průzkumu žije v Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

Výzkum mezi 1400 obyvateli všech regionů provedla agentura Datank. Respondenti v něm hodnotili kraje z pohledu řady kritérií v ekologii a životním prostředí, zdravotnictví, sociální sféry, péče o děti, vzdělávání, pracovních podmínek, kupní síly, volnočasových aktivit, turismu, rozvoje infrastruktury, bezpečnosti, občanské společnosti a tolerantnosti.

Praha vyšla jednoznačně nejlépe. "Práce se v Praze shání daleko snáze, průměrná mzda je nejvyšší v zemi, zdravotní péče je na lepší úrovni než ve většině dalších krajů a hlavní město se pyšní velkým počtem spolků, nadací a občansky prospěšných organizací," uvedli autoři.

Druhý Pardubický kraj získal nejlepší hodnocení v oblasti práce, která byla i jedním z důvodů zlepšení jeho hodnocení od minulého roku. Plzeňský kraj, který dlouhodobě patří k nejlepším místům pro život, dostal dobré hodnocení ve většině sledovaných oblastech.

Královéhradecký kraj, který loni skončil na druhém místě, letos spadl na páté. Naopak z pátého místa na čtvrté si polepšil Jihočeský kraj. Obměnil se i kraj na posledním místě, na které se posunul sever Moravy a vystřídal tak loňský Středočeský kraj. Ústecký kraj stagnoval na loňském 13. místě.

Témata:  Praha Česká republika Češi

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy