reklama

Banga v reportáži zopakoval, že se jej téma extrémní pravice velmi dotýká, protože on i jeho žena měli rodinu v koncentračním táboře. „V mé rodině to bylo smutné. Mí tři prastrýcové i s dědou byli v odboji, jeden padl jako voják československé armády, dva byli uvězněni gestapem a nakonec při bombardování zemřeli. Můj děda prošel několika koncentračními tábory a jen zázrakem přežil," popisuje osud své rodiny romský zpěvák.

Ani to ale některým lidem jako důvod k boji proti skupině Ortel nestačí. „Přál bych si, aby Banga žil v zemi, kde v roce 1938 žili jeho předkové." „Ten pán s tím divným knírkem za druhé světové války to nedokončil. Jaká škoda. Nemuselo tu být takové černo." „Na toho ču...ka dvojnásobný plyn". „Špíny, spálit je" I takové vzkazy se objevily na facebookové zdi Bangy. Sám zpěvák prý něco takového nečekal. „Nečekal jsem tolik nenávisti. Věděl jsem, že nějaká přijde, ale ne tolik. Že je v těch lidech taková zrůdnost," přiznal na kameru.

Právnička organizace In Iustitia, která se zabývá pomocí obětem násilí z nenávisti, Klára Kalibová přitom poukazuje, že některé příspěvky, které lidé napsali na Bangův Facebook naplňuje trestné činy z nenávisti. „Konkrétně český právní řád zná 3. Je to trestný čin násilí vůči skupině obyvatelů a jednotlivci, trestní čin podněcování k nenávisti vůči skupině osob a trestný čin hanobení rasy, národa a přesvědčení," vysvětluje.

Stejně jako Banga a jeho žena, tedy odchodem ze sálu, zareagovali jen další dva umělci – herečka Iva Pazderková a zpěvák Pekař, vlastním jménem Petr Štolba. „Bylo to trochu hustý. Já úplně nejsem fanoušek nějakých kontroverzních vyjádření, ale prostě jsem už nechtěl být s těma lidma v sále. S určitejma lidma," přiznal pro ČT Pekař. „Já jsem myslela, že zůstanu sedět a nějak v tichosti to přetrpím v rámci respektu k principu té ankety. Ale pak mi to nedalo a v klidu a tichosti jsem odešla, protože jsem se tam už nějak necítila dobře. A nějak jsem potřebovala tam nebýt," přiznala Pazderková.

Většina umělců přitom v sále zůstala a tleskala. Zpěvačka Lucie Vondráčková bezprostředně pro předání cen uvedla, že je podle ní dobrá pestrost i v umění. „Berme trošku život s nadhledem a humorem," dodala. Podobně reagovala i Lucie Bílá, podle které byl Bangův odchod „zbytečný". „Jsou věci, které se neříkají. A když se říkají, tak v soukromí," tvrdila Bílá s tím, že žijeme v krásné zemi a tak bychom si měli navzájem projevovat úctu.

Česká televize také odvysílala záběry, které letos na koncertu skupiny Ortel ve Frýdku-Místku pořídil dokumentarista Vít Klusák. Na nich fanoušci hajlují a provolávají heslo „Sieg Heil", „bílá rasa" nebo „white power". „Co mě nadzvedlo je, že hvězdy českého šoubyznysu začnou říkat: ale prosím vás, mějte humor, vždyť jsou to sympatičtí kluci a ať žije pestrost, nechme je žít. To je tak neuvěřitelný, protože celebrity jsou vzorem pro tolik lidí," přiznal Klusák s tím, že sám na Facebooku vystoupil s krátkou poznámkou, vzkazem pro Lucii Bílou.

Politolog Masarykovy univerzity Miroslav Mareš, který se specializuje na extremismus, poukazuje, že k sobě Ortel dokázal přitáhnout různé skupiny příznivců u řad moderních nespokojenců z maloměsta i někdejší členy tvrdého jádra neonacistické scény.

Podle zpěváka Dana Bárty tato situace vypovídá o tom, že by si kde kdo pro chvíle na obrazovce nechal vyvrtat svědomí. Pazderková dodala, že až teď jí došlo, že strašně moc lidí nenávistné chování nejen toleruje, ale dokonce podporuje. „Popularita je i o tom, že si člověk neznepřátelí lidi – tudíž se i jasně nevymezí. Na rozdíl od Radka Bangy," myslí si Vojtěch Dyk. „To nejsou umělci, kteří by se chtěli za něco stavět, za něco bojovat, projevovat svůj názor. To jsou prostě baviči. A baviči prostě zatleskají neonacistovi i šaškovi, jim je to jedno. Chtějí, aby měli své fankuluby relativně plné a proto nebudou riskovat žádné vzrůšo," kritizuje české umělce zpěvák Vladimír 158.

„Já jsem po loňském roce prolistovala různé zdroje, abych zjistila, jaká je minulost frontmana skupiny Ortel. A když jsem tady to všecko zjistila a přečetla si jejich aktuální texty, tak v kontextu s jeho minulostí mě to docela znepokojilo. A proto jsem podpořila Radka Bangu. Proto jsem netleskala při předávání téhle ceny," přiznala zpěvačka Marta Jandová.

„S ohledem na to, že Radek Banga je jeden z mála Romů, který tam normálně sedí a který se do společnosti naší zařadili tak, jak si to vlastně ta společnost v podstatě představuje, tak je to z jeho strany úplně pochopitelný a ve svým smyslu jako dost jako vlastně odvážný čin," dodal Bárta.

„Bylo to jasné gesto bez žádných vytáček, zatáček a úhybů," dodal Dyk. Pazderková Bangovi poděkovala za odvahu a Vladimír 158 dodal, že je dobře, že vůbec někdo něco takového udělal. „Neudělal bych jinak vůbec nic. Udělal jsem, co jsem udělal a nevzal bych to zpátky," doplnil sám Banga.