Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak o Vánocích mlsat a nepřibrat? Trendem je raw cukroví. Recepty

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Vánoce bez cukroví si lze asi jen těžko představit, můžete ale mlsat i zdravě. Letos je hitem takzvané "raw cukroví", tedy nepečené. Neobsahuje lepek, bílý cukr ani nezdravé tuky a je bohaté na řadu cenných vitaminů.

Příprava raw pokrmů spočívá v použití tepelně neupravených surovin. Cukroví je plné ořechů, semínek a sušeného ovoce, které organismu dodají řadu vitaminů, enzymů a živin.

Vyznavači vánoční klasiky se přitom nemusí vzdát ani tradičních rohlíčků, vosích hnízd, perníčků a plněných ořechů. A vánoční stůl obohatí o nové barevné variance, vůně a tvary. Receptů je nepřeberné množství a příprava není podle odborníků složitá. "Nejčastěji si těsto připravíte rozmixováním ořechů a semínek, vznikne tak lepkavá hmota, kterou osladíte oblíbeným přírodním sladidlem - medem, datlemi či agáve nebo jiným sirupem," popsala Zuzka Lužná z loveofraw.cz.

"Jedním z našich nejoblíbenějších je jednoduché těsto složené se sušených datlí, strouhaného kokosu a koření, eventuálně ochucené o kakao či karob," uvedl autor knih o raw stravě Martin Třešňák, který pro zájemce pořádá kurzy s názvem Vařit či nevařit? Zájem je velký a hlásí se na ně lidé různých věkových kategorií.

Perníčky:

* 1 hrnek sušených datlí bez pecek

* 1 hrnek kokosové mouky

* 1,5 čajové lžičky perníkového koření

Sušené datle propláchneme a umeleme na kaši, přidáme kokosovou mouku a perníkové koření, těsto dobře propracujeme. Z těsta uválíme asi půl centimetru silnou placku a vykrajujeme různé tvary, které sušíme v sušičce dvanáct hodin. Hotové perníčky můžeme nechat jen tak nebo je ozdobíme.

Ořechové rohlíčky:

* 150 - 250 gramů vlašských ořechů

* 100 gramů zlatého lněného semínka (nenamočeného)

* 2 - 4 polévkové lžíce agáve, medu či jiného sladidla

* 100 gramů strouhaného kokosu - na obalení rohlíčků

V mixéru rozmixujeme oříšky se zlatým lněným semínkem, co nejvíce na jemno. Vzniklou směs vložíme na vál nebo do mísy a přidáme med a vytvarujeme těsto. Z těsta následně vytvoříme rohlíčky. Dále v mixéru rozmixujeme strouhaný kokos a v něm pak ještě rohlíčky obalíme.

Témata:  Vánoce vaření recepty

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.