Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sociální demokraté platí za svou politiku, říká komentátor Štěpánek

Petr Štěpánek na 24. kongresu ODS
Petr Štěpánek na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – Sociální demokracie řeší velký problém, musí totiž dle rozhodnutí soudu zaplatit svému někdejšímu advokátu Zdeňku Altnerovi, který stranu zastupoval v boji o Lidový dům, 337 milionů korun, Strana přitom poukazuje, že částka narostla do takové výše především kvůli dlouhým soudním tahanicím. Komentátor, hudebník a člen ODS Petr Štěpánek pro ně ale má jasnou odpověď.

Soudy pravomocně přiznaly advokátovi částku 18,5 milionu korun. Ve výsledku ale musí ČSS zaplatit téměř dvacetkrát vyšší částku. Původní suma vzrostla o dalších více než 318 milionů kvůli smluvní pokutě za 5734 dní od podání žaloby do vynesení pravomocného rozsudku.

ČSSD vidí problém v dlouho se táhnoucím soudním řízení. Čeští politici v čele s Milošem Zemanem, který ještě jako předseda sociální demokracie, smlouvu podepsal, vzkazují, že kdyby strana zaplatila hned, nemuselo dojít na tak vysokou pokutu.

V té souvislosti se do ČSSD pustil na sociálních sítích také Štěpánek. „V souvislosti se socanským nářkem nad tím, že soud s Altnerem trval 16 let, pročež se jejich smluvní pokuta vyšplhala na astronomických 300 milionů, si dovoluji připomenout, že to byli právě především politici ČSSD (na čele s hvězdnou pěchotou českého práva - Dienstbier, Antl, Wagnerová), kdo způsobili České republice mezinárodní ostudu, když kvůli amnestii žalovali prezidenta Klause z velezrady," dává kauzu do souvislosti s jinou událostí komentátor.

Tyto dvě věci spolu na první pohled možná vůbec nesouvisí, Štěpánek přesto mezi událostmi vidí jasnou pojící linku. „Proč to dávám do souvislosti? Protože Klaus svojí amnestií, přesněji jejím aboličním článkem 2, profackoval českou justici právě za více než 8 let se táhnoucí kauzy. Tenhle rozměr Klausovy amnestie ovšem zůstal české veřejnosti zdejšími presstituty dokonale utajen. Stejně jako fakt, že dvě třetiny Klausem amnestovaných, respektive zastavených případů dokonce spadalo do kategorie, že policie dotyčné ani po více než osmi letech od obvinění nebyla s to obžalovat," vysvětluje hudebník a člen ODS.

„A propos – právě ministři spravedlnosti za ČSSD – Rychetský, Motejl, Bureš či Benešová – mohli s českou hlemýždí justicí pohnout. Socani nyní sklízejí plody své vlastní politiky," dodal ostře Štěpánek.

Témata:  Petr Štěpánek Sociální demokracie (SOCDEM) Zdeněk Altner

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.