Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Číhošti si připomněli umučeného kněze Toufara, od "zázraku" uplynulo 67 let

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Číhošť - Obec Číhošť na Havlíčkobrodsku si dnes připomněla 67 let od údajného zázraku v tamním kostele. Komunistická StB tehdy rozjela akci, během níž byl umučen farář Josef Toufar.

Dnešní mši ve stejném kostele vedl plzeňský biskup Tomáš Holub, řekla ČTK předsedkyně nadačního fondu kostela Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti Věra Kovandová.

Takzvaný číhošťský zázrak se odehrál třetí adventní neděli 11. prosince 1949. Při mši v místním kostele se při kázání faráře Toufara několikrát pohnul půlmetrový kříž umístěný na hlavním oltáři.

O věc se začala zajímat komunistická Státní bezpečnost. Faráře Toufara 28. ledna 1950 zatkla a odvezla do Jihlavy a posléze do Valdic. Donutila ho i k tomu, aby se přiznal k sexuálnímu násilí na ministrantech. Po krutém mučení Toufar 25. února zemřel.  Režim pak zahájil ideologickou kampaň, v níž označil Toufara za agenta Vatikánu, západního špiona a dovedného manipulátora, který se "neštítil použít pro své cíle ani podvodu s domnělým zázrakem".

Toufar byl pohřben v hromadném hrobě u zdi ďáblického hřbitova v Praze. Loni v červenci byly jeho ostatky po 65 letech vyzvednuty a převezeny do číhošťské farnosti, kterou Toufar naposledy spravoval. Následně byly po slavnostní bohoslužbě za účasti církevních hodnostářů a tisíců věřících uloženy v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Loni 28. října udělil prezident Miloš Zeman Toufarovi in memoriam medaili Za zásluhy I. stupně.

Témata:  Josef Toufar Číhošť kostely

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie.

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava.