Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman poslal kondolenční vzkaz Putinovi i Gauckovi

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes kondoloval německému prezidentu Joachimu Gauckovi kvůli pondělnímu útoku v Berlíně. Kondolenci také zaslal ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi kvůli atentátu v Turecku.

Zprávu o teroristickém útoku podle svých slov přijal s hlubokým zármutkem a mimořádným rozhořčením. ČTK to sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

"Vážený pane prezidente, s hlubokým zármutkem a mimořádným rozhořčením jsem přijal smutnou zprávu o teroristickém útoku, kterým byli postiženi občané na vánočních trzích v Berlíně. Hluboce soucítím s rodinami obětí, které se v tomto adventním časem budou muset vyrovnat se ztrátou blízkého člověka nebo se strachovat o jeho život a zdraví," napsal Zeman.

Teroristický útok vůči nevinnému civilnímu obyvatelstvu je neospravedlnitelný kdykoliv a kdekoliv. Zvoleným cílem však útočník prokázal hlubokou nenávist nejen vůči německému národu, ale také vůči symbolům, které jsou velmi silně zakořeněny v naší kultuře, a které máme spojené s radostí, nadějí a pomocí bližnímu.

"Chtěl bych Vás i občany Vaší vlasti opakovaně ujistit, že boj proti terorismu patří k prioritám České republiky. Věřím, že v těchto obtížných chvílích je nezbytné, aby se Evropa spojila a hájila hodnoty, na kterých je založena. Dovolte mi, vážený pane prezidente, abych jménem svým i jménem občanů České republiky vyjádřil Vám, rodinám obětí i německému lidu hlubokou soustrast," uvedl dále v dopise Gauckovi.

Zeman dnes také odeslal kondolenční telegram prezidentovi Ruské federace Vladimiru Putinovi. "Vážený pane prezidente, s lítostí jsem přijal zprávy o násilné smrti velvyslance Andreje Karlova. Lítost záhy doplnil hněv nad zákeřností a podlostí této odporné vraždy, kterou také já považuji za teroristický čin zavrženíhodného fanatika. Věřím však, že tato provokace nezastaví oteplování ve vztazích mezi Ruskou federací a Tureckou republikou ani úsilí o dosažení míru v Sýrii. Vážený pane prezidente, dovolte mi, abych vyjádřil jménem české veřejnosti i jménem svým hlubokou soustrast celému ruskému národu i Vám osobně," uvedl v něm.

Témata:  Miloš Zeman Joachim Gauck Vladimír Putin atentát na ruského velvyslance v Ankaře teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně

Aktuálně se děje

17. května 2024 21:44

Zelenskyj podepsal zákon umožňující odsouzeným sloužit v ukrajinské armádě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon, který umožňuje některým kategoriím odsouzených sloužit v ukrajinské armádě. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na údaje z webové stránky ukrajinského parlamentu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.