Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak to bylo s Bradáčovou v kauze Rath? Exministr prozradil detaily

David Rath na autogramiádě své knihy Absurdní proces
David Rath na autogramiádě své knihy Absurdní proces
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Jen pár dní poté, co bylo zjištěno, že vrchní soud v Praze zrušil rozsudek v korupční kauze kolem bývalého hejtmana Davida Ratha kvůli nezákonně pořízeným odposlechům, promluvil lékař a někdejší ministr o tom, jak se k celé kauze staví média. Zaměřil se také na osobu vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové.

Pražský vrchní soud v říjnu zrušil rozsudek v korupční kauze kolem bývalého hejtmana Davida Ratha kvůli nezákonně pořízeným odposlechům. Okresní soud v Ústní nad Labem prý mimo jiné nařízení odposlechů nedostatečně odůvodnil.

Ústecký okresní soud podle vrchního soudu nerespektoval zákonem daná pravidla v několik případech. V nařízení odposlechů nejsou podle vrchního soudu obsaženy skutkové okolnosti, které vydání příkazů odůvodňují. Chybí i zdůvodnění doby trvání příkazu k odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu. Polovina příkazů pak podle vrchního soudu neobsahuje ani zmínku o tom, že je vedeno trestní řízení pro konkrétní trestný čin.

Podle Ratha jsme nyní byli opět svědky dalšího dějství mediálního divadla, tedy jak represivní složky chrání EU před rozkradením. "Tentokrát jde o Ústecký a Karlovarský kraj a řadu politiků z ODS a ČSSD. Divadlo bylo méně spektakulární než mé vláčení v řetězech chodbami Sněmovny obsazené těžkooděnci, ale režisér a scénárista se zdá stejný. Jak jinak si vysvětlit mediální produkci vrchní státní zástupkyně Bradáčové," podotkl Rath.

Server EuroZprávy.cz dal Rathovi prostor, aby se vyjádřil k celé věci, exministr však na svém blogu zkritizoval činnost médií a uvedl, že si dodnes díky nim většina lidí myslí, že právě Bradáčová vše řídila v tzv. kauze Rath. "Přitom ve skutečnosti nebyla ani v jedné fázi dozorující státní zástupkyní, tedy tou osobou, která ze zákona řídí vyšetřování. Tehdy zastávala funkci mluvčí na Ústeckém státním zastupitelství a tak se dá pochopit, že byla u mediálně atraktivní kausy vidět," dodal.

Podle něj touží po tom být mediální hvězdou, což je údajně víc než zákonné povinnosti. "Tak zase všechny informace v aktuální kauze hejtmanky Vaňhové a senátora Nováka sdělovala národu ona. V normální zemi, kde lidé vykonávají své funkce, jak mají, by to bylo nemyslitelné," podotkl.

Rath také tvrdí, že vrchní státní zastupitelství má, nebo by mělo mít svého profesionálního tiskového mluvčího, který má informovat veřejnost. Státní zástupce má být naopak objektivní a má sbírat důkazy jak v neprospěch, tak v prospěch obviněných.

"Pokud se mediálně angažuje jen na straně zasahujících policistů, pak jej těžko brát jako objektivního zástupce státu. Proto není ani dobře, aby přímo v médiích vystupoval dozorující státní zástupce, ale tím Lenka Bradáčová opět není. Je jeho přímou nadřízenou. Těžko lze od ní čekat nestrannou kontrolu postupu policie a podřízených, když se sama aktivně mediálně angažuje a to jednoznačně na straně zásahu," upozornil Rath.

Podle něj jde o zjevné profesionální selhání, kdy vysoká státní úřednice neustojí svoji touhu po zviditelnění, to ale prý nikoho nezajímá. Její nadřízený mlčí, ministr spravedlnosti také, a straně aféra vyhovuje a její medializace ještě víc, uvedl na blogu na serveru Aktualne.cz. "ANO totiž na věch těchto kauzách politicky vydělává. Konečně cirkus okolo případu „Rath" pomohl stvořit hvězdu Andreje Babiše. Na otázku - komu to posloužilo (poslouží) - odpověď známe," dodal.

Údajný mediální cirkus má prý ještě jeden dopad, EU totiž prý nejspíš sebere 14 miliard z údajně zmanipulovaných zakázek. "Vždy, když policie a státní zástupci ve snaze být slavní zveřejní ohromující částky, které byly „EU ukradeny", tak EU logicky reaguje, že dotace nevyplatí, nebo je chce zpět. V mém případě na to doplatilo mnoho užitečných projektů, přitom vlastní vyšetřování zjistilo, že škoda nikomu nevznikla a „EU nebyla okradena" ani o korunu. Po těch letech to však nikoho nezajímá. Prostě naše republika o peníze nenávratně přišla," dodává.

Vedení státu by se podle Ratha mělo ptát, zda zásahy represivních složek a jejich divadelní prezentace v médiích republice prospívají, nebo jí škodí. Objektivní data podle něj ukazují, že škody napáchané neprofesionalitou represivního aparátu jsou neskonale vyšší, než to čemu případně měly zabránit. "Mnout ruce si mohou akorát byrokrati v EU. Češi jsou tak pitomí, že jim dávají záminky k zadržování a nevyplácení miliard," uzavřel.

Témata:  David Rath 1 Lenka Bradáčová

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:25

Expert: Ficova ochranka selhala. Kulkám uhýbala, namísto aby premiéra bránila

Bývalý slovenský policejní prezident Štefan Hamran byl jednáním ochranky postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica zaskočen. Uvedl to v rozhovoru pro Dennik N. Pro RTVS uvedl, že na vině je selhání ochranky.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.