Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dárce krve dostal trest za nakažení pacientů žloutenkou. V Česku jde o vůbec první potrestání

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Soud potrestal pětiměsíční podmínkou muže, který podstoupil placený odběr krve, ačkoliv věděl, že je nakažen infekční žloutenkou typu C. Podle informací Radiožurnálu se přiznal, že v minulosti bral drogy.

Je to poprvé, co český soud pravomocně potrestal dárce krve za to, že nakazil jiné pacienty žloutenkou. Muži za nedbalostní šíření nakažlivé lidské nemoci hrozilo až roční vězení.

Muž lhal v dotazníku před placeným odběrem plazmy, a tak ho lékaři nevyřadili. Žloutenku typu C neodhalily ani kontrolní testy. Jeho plazma se dostala ke třem pacientům, kteří se tak nakazili. Případ se stal loni na podzim.

Na nakaženého dárce krve upozornili lékaři infekčního oddělení motolské nemocnice, kde se muž léčil kvůli žloutence typu C.

Česká republika patří mezi státy s relativně nízkým výskytem hepatitidy C. Ze statistik vyplývá, že virem hepatitidy C (HCV) je infikováno přibližně 0,2-0,5 procent naší populace. V praxi to znamená, že nemocí trpí každý pětistý občan naší republiky, informuje virova-hepatitida.cz. V budoucnu se však očekává strmý nárůst. V roce 1993 bylo hlášeno 158 nových případů hepatitidy C, v roce 2003 jich bylo 846 a v roce 2006 už 1022. Poté naštěstí došlo k poklesu výskytu onemocnění a například v roce 2015 bylo hlášeno 956 případů nemoci (zdroj: Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR). Kolik nakažených se pohybuje po světě bez diagnózy, však lze jen těžko odhadnout.

Témata:  soudy žloutenka

Aktuálně se děje

18. května 2024 21:39

Tusk: Polsko dá miliardy na opevnění hranice s Ruskem a Běloruskem

Polsko se chystá investovat devět miliard zlotých (přibližně 58 miliard korun) do zlepšení bezpečnostních opatření na hranicích s Ruskem a Běloruskem. Oznámil to premiér Donald Tusk. Varšava plánuje i výstavbu opevnění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy