Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obavy z imigrantů byly zbytečné. Nemoci se nešíří, říkají lékaři

Uprchlické zařízení ve Vyšních Lhotách
Uprchlické zařízení ve Vyšních Lhotách
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Hradec Králové - Lékaři loni prohlédli 4400 migrantů, kteří prošli záchytnými zařízeními v Česku. Tuberkulóza byla zjištěna u tří cizinců, dva byli z Ukrajiny a jeden z Číny.

"Vzhledem k tomu, že migranti, kteří prošli našimi zařízeními, byli většinou v detenčních zařízeních a během 72 hodin jim byly udělaná všechna vyšetření včetně TBC a nikde se nám nekontrolovaně nepohybovali po republice, bylo to riziko nulové až minimální," řekla na konferenci Hradecké pneumologické dny náměstkyně ministra vnitra Monika Pálková.

Ministerstvo muselo loni v době vrcholící migrační vlny začít přesouvat lékaře mezi záchytnými zařízeními a začít spolupracovat s fakultními nemocnicemi. "Dneska už umíme velmi rychle nejen postavit novou ordinaci, ale přesunout potřebný počet lékařů a sester," řekla Pálková.

Při migrační krizi se pracovníci zařízení pro migranty setkali s neochotou některých zdravotnických pracovišť přijímat migranty k ošetření. "Opravdu je pro nás problém, když máme podezření na tuberkulózu a vozíme toho člověka po republice a nikde nám ho nechtějí přijmout," řekla náměstkyně.

Za loňský rok bylo v celé ČR zjištěno 503 případů tuberkulózy, z toho u lidí narozených mimo ČR šlo o 105 případů. Odborníci však upozornili na nárůst počtu zachycených případů tuberkulózy v sousedním Německu, kam míří většině migrantů.

Lékař Tomáš Dvořák z plicního oddělení Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi, která poskytovala péče migrantům ze zařízení v Bělé, upozornil na obtížnou komunikaci s migranty. Často podle něj nechodili na předepsané kontroly.

Témata:  uprchlíci tuberkulóza zdraví

Aktuálně se děje

16. května 2024 21:40

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.