Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Resort financí zveřejnil účetní výkazy za rok 2015 za celou ČR

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo financí vůbec poprvé sestavilo a zveřejnilo účetní výkazy za Českou republiku. Učinilo tak za rok 2015.

Nově je tak možné vidět, jaká je celková finanční situace státu z účetního pohledu. Ministerstvo financí výkazy, o kterých informovalo v dnešní tiskové zprávě, zveřejnilo na internetu.

Účetní konsolidace znamená, že se shromáždí data za celý stát nebo jeho významnou část a vyřadí se transakce mezi jednotlivými organizacemi a jiná data, která výsledek zkreslují.

"Dosud nebylo možné zjistit, jaká je například celková hodnota pozemků, software, staveb a dalších položek. Teď tu možnost máme. Velkou hodnotu přinesou i výkazy za další období, protože bude možné tato data srovnávat a hlouběji analyzovat," vysvětlil náměstek ministra pro finanční řízení a audit Tomáš Vyhnánek.

Sestavením účetních výkazů se podle něj završuje účetní reforma veřejných financí. Jejím cílem bylo vytvoření podmínek pro efektivní zajištění správných a úplných informací o hospodářské situaci státu a územních samosprávných celků.

Témata:  Ministerstvo financí České republiky účetnictví

Aktuálně se děje

18. května 2024 17:36

NASA opět odložila start vesmírné lodi Boeing Starliner

NASA znovu odložila první start vesmírné lodi Boeing Starliner s posádkou. Důvodem jsou technické potíže. Loď měla vzlétnout k Mezinárodní vesmírné stanici ISS v úterý 21. května, kvůli úniku hélia se start posouvá na 25. května, informovala agentura AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy