Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obrana zaplatí za nové pandury o 800 milionů víc, než se plánovalo

Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Foto: Army.cz

Praha - Ministerstvo obrany za 20 nových pandurů zaplatí téměř o 800 milionů korun více. Místo původně plánovaných 1,274 miliardy budou stát 2,069 miliardy korun včetně DPH.

Zdražení úřad zdůvodňuje lepší balistickou ochranou a upřesněním armádních požadavků na technologické a informační systémy. ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Změnu ceny zakázky projedná na jednom z prvních zasedání v příštím roce vláda. O zvýšení ceny zakázky informoval server Euro.cz.

Nákup šesti velitelsko-štábních a 14 spojovacích pandurů vláda schválila již loni v létě. "Během následného vyjednávání o smlouvě došlo k úpravě požadavků ze strany armády," uvedl Pejšek. Média již v minulosti informovala, že se cena pravděpodobně zvýší.

Zvýšení ceny je podle Pejška způsobeno "lepší balistickou ochranou a upřesněním armádních požadavků na technologické a IT systémy uvnitř vozidel". "Nechali jsme si zpracovat dva nezávislé znalecké posudky, které potvrdily, že jde o cenu v místě a čase obvyklou," uvedl.

O zvýšení ceny chce Stropnický informovat vládu. "Následně dojde k podpisu smlouvy. Dodávky vozidel jsou plánovány v letech 2019 až 2020," poznamenal Pejšek.

Témata:  Ministerstvo obrany České republiky kauza nákupu transportérů Pandur Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.