Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na obloze lze pozorovat meteorický roj Kvadrantidy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Astronomický ústav AV ČR

Praha - Od 1. do 10. ledna můžete na obloze pozorovat jeden z největších meteorických rojů Kvadrantidy. Letos bude pozorování přát i Měsíc, který nebude rušit svým svitem.

Na tmavé obloze daleko od měst, nejlépe na horách, bude možné sledovat až 60 meteorů za hodinu. Znovu budou tak příznivé podmínky pro sledování Kvadrantid až za dva roky.

Meteorický roj Kvadrantidy má radiant, což je místo, odkud meteory jakoby vylétají, na rozhraní souhvězdí Pastýře a Draka, kousek východně za ojem Velkého vozu.

K pozorování zajímavého astronomického jevu není potřeba žádných přístrojů, jen teplé oblečení do mrazivé noci. Nejlépe se meteory pozorují vleže, znalci proto doporučují spacák a karimatku.

Témata:  meteorický roj vesmir

Aktuálně se děje

16. května 2024 9:38

Putin a další světoví lídři odsoudili útok na Fica

Ruský prezident Vladimir Putin poslal slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové telegram v souvislosti s atentátem na premiéra Roberta Fica. Kreml útok na předsedu vlády odsoudil jako naprosto nepřijatelný, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.