Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z vodovodů v Praze loni uniklo 14,9 milionu kubíků vody

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Praha Z pražské vodohospodářské sítě loni prosáklo do okolí zhruba 14,9 milionu metrů metrů krychlových vody. Je to asi o 3,4 procenta méně než v roce 2015.

ČTK to dnes řekl mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek. Spotřebitelům loni vodárny dodaly přes 80 milionů metrů krychlových vody. PVK má pražskou vodohospodářskou síť v nájmu od městské firmy Pražská vodohospodářská společnost.

"Letošní množství uniklé vody je nejnižší od roku 1996. Pravidelné kontroly sítě a odhalování skrytých úniků vody byly jedním z hlavních faktorů, jež se podepsaly na tomto úspěchu. Tím druhým pak bylo relativně příznivé počasí v zimních měsících loňského roku a tím i menší počet havárií," sdělil Mrázek. Ještě v roce 2000 činily ztráty vody 34,17 procenta a v roce 1996 dokonce přes 43 procent.

PVK v loňském roce zkontrolovaly 2905 kilometrů potrubí a nalezly 335 úniků vody. Při průzkumu a měření na vodovodní síti zaměstnanci vodáren hledají nejen místa, kde voda uniká, ale také monitorují tlaky a šumy na vodovodní síti, měří a analyzují průtoky vody a kontrolují funkčnost měřidel a redukčních ventilů.

Loni se stalo celkem 4500 havárií, což je o 177 méně než v předchozím roce. Havárií první kategorie, kdy je bez vody více než tisíc odběratelů, bylo 59. "Nejčastější příčinou byla koroze materiálu a pohyb půdy. Tyto dva důvody zavinily téměř 95 procent všech havárií," uvedl Mrázek.

Témata:  vodovody a kanalizace Praha voda

Aktuálně se děje

18. května 2024 12:44

Ukrajinci opouštějí domovy v Charkovské oblasti. Důvodem je postup Rusů

Domovy v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny už kvůli probíhající ruské ofenzivě muselo opustit téměř 10 tisíc lidí, uvedl tamní gubernátor Oleh Synehubov. Rusové zahájili boje v nové oblasti před několika dny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.