Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrská armáda zajistila kontrolu nad zdrojem vody pro Damašek

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Syrské vládní síly dnes převzaly kontrolu nad strategickým údolím Barada, kde se nachází hlavní zdroj vody pro metropoli Damašek.

Jde o součást dohody s povstalci, kteří oblast ovládali a nyní mají zaručen odchod. S odvoláním na zdroje libanonského hnutí Hizballáh bojujícího na straně syrské armády o tom informovala agentura Reuters.

Vláda se nedávno se vzbouřenci domluvila na opravě poškozeného zdroje, který nefungoval od konce prosince, takže se z něj voda dostávala jen k asi 70 procentům obyvatel Damašku a jeho okolí. Režim prezidenta Bašára Asada obviňoval rebely z kontaminace vody naftou. Povstalci naopak tvrdili, že vodovodní soustavu poničilo bombardování ze strany vládních sil.

Od 30. prosince panuje mezi syrskou vládou a umírněnými povstalci příměří, které zprostředkovaly Rusko, Turecko a Írán. Ozbrojenci, kteří v údolí Barada působí, nejsou podle Asada do dohody o klidu zbraní zahrnuti.

Témata:  Syrská krize Sýrie Armáda Sýrie

Aktuálně se děje

16. května 2024 21:40

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.