Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko vede informační válku. Jakou roli v ní hraje ČR?

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Brno - Česká republika vede informační válku s Ruskem. Zaznělo to na debatě s názvem Jak funguje ruská dezinformační kampaň v Česku?, kterou pořádali organizátoři z brněnské odnože organizace Evropské hodnoty a odborníci z Fakulty sociálních studií MU.

"V Česku často zaměňujeme propagandu se zkreslenou novinařinou. Novináři si do věcí vnášejí vlastní myšlenky a předsudky, ale to ještě není propaganda," podotknul podle webu online.muni.cz Josef Šlerka, vedoucí oboru Studia nových médií na Univerzitě Karlově, který se specializuje na sociální sítě a analýzu chování jejich uživatelů. 

Podle něj to ale neznamená, že proruská propaganda neexistuje. Právě naopak. "Nikdo z nás si angažmá v této informační válce nevybral, ale jsme její součástí a je třeba se tomu postavit," dodal Šlerka.

Proč se Rusko k této formě "války" odhodlalo? Podle šéfa speciálních sil Armády České republiky, plukovníka Karla Řehky, se cítí ohroženě, znervózňuje ho rozšiřování Severoatlantické aliance, a proto cítí potřebu budovat si aspoň pomyslně nárazníkovou zónu.

Dezinformace v Česku podle zástupce ředitele think-tanku Evropské hodnoty Jakuba Jandy šíří 50 až 100 internetových portálů, přičemž vede server sputnik.cz. Propaganda prý cílí na emoce a systém se s ní snaží bojovat racionálními argumenty, což je bitva, kterou nikdy nemůže úplně vyhrát.

"Komunistický režim se u nás začal hroutit až jako jeden z posledních, až ve chvíli, kdy přestal fungovat ekonomicky. Ideologicky jsme s ním zase až takový problém neměli. Když se přestává ekonomicky dařit, utíkáme k něčemu jinému a obracíme se proti stávajícímu systému. K tomu samému došlo v době ekonomické krize a po ní a sklon věřit ruské propagandě je důsledek," podotkl pedagog z fakulty sociálních studií Miloš Gregor.

Témata:  Vladimír Putin Rusko Evropské hodnoty Česká republika

Aktuálně se děje

16. května 2024 18:37

Ukrajinci dosáhli zlepšení situace v Charkovské oblasti, tvrdí prezident i armáda

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obráncům se podařilo částečně stabilizovat situaci v pohraniční části Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinská armáda dnes sdělila, že na některých místech zastavila ruský postup. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy