Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi si přilepší? Tři pětiny podniků mají v plánu letos zvedat mzdy

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Takzvaný barometr Hospodářské komory ukázal, že mzdy loni zvýšilo zaměstnancům přes 80 procent středních a velkých firem. Dvě pětiny jim vyplatily i 13. plat či mimořádnou odměnu. Letos se chystají přidat tři pětiny podniků, u velkých firem to je dokonce 85 procent. Nízká nezaměstnanost vede k boji společností o zaměstnance, předhánějí se v nabídkách.

"Podíl podnikatelů, kteří hodnotili svoji situaci pozitivně, se proti zářijovým očekáváním zvýšil. Naprostá většina menších firem (83 procent) uvedla, že jejich celková ekonomická situace byla v druhém pololetí roku 2016 stejná nebo příznivější než v pololetí předchozím," uvedl prezident komory Vladimír Dlouhý.

V návaznosti na výsledky barometru a vlastních analýz komora ale varuje před zvyšováním regulatorní zátěže ze strany státu. Zároveň upozornil na to, že podle dat malých a středních podniků dojde v letošním roce, minimálně v jeho prvním pololetí, k další vlně zdražování. Ta bude mít za následek vyšší inflaci (až tři procenta), než nyní odhaduje ministerstvo financí nebo Česká národní banka, dodal Dlouhý. MF letos odhaduje inflaci dvě procenta.

Pětina firem přidávala na mzdách přes pět procent a každá desátá je zvyšovala o více než sedm procent. Mzdy zvyšovaly hlavně střední a velké firmy (přes 80 procent).

Více než 90 procent firem bude v letošním prvním pololetí nabírat nové zaměstnance nebo zachová jejich současný počet. Stejně jako v druhé půlce loňského roku nejčastěji plánují nabírat střední firmy a zpracovatelský průmysl.

Polovina firem chce letos navyšovat mzdy až o pět procent. Téměř třetina mikro a malých firem je ale opatrnější a hlásí, že zvyšování mezd zatím neplánuje. To může souviset i s další vlnou elektronické evidence tržeb (EET).

Témata:  platy firmy Vladimír Dlouhý

Aktuálně se děje

17. května 2024 8:57

Internet žije atentátem na Fica. EK tlačí na sociální sítě

Evropská komise vyzvala ve čtvrtek největší digitální platformy včetně Facebooku či TikToku, aby bojovaly proti jakýmkoli šířícím se dezinformacím založeným na záběrech ze středeční střelby na slovenského premiéra Roberta Fica. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.