Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do českého kalendáře přibudou dva nové významné dny, rozhodla vláda

Nový významný den v kalendáři Upálení Jana Palacha
Nový významný den v kalendáři Upálení Jana Palacha
Foto: EuroZprávy.cz

Praha - Kabinet dnes podpořil uzákonění dvou nových významných dnů, které se vážou k událostem druhé světové války. Vyplývá to z výsledků jednání vlády.

V novele o státních svátcích, kterou podepsala nadpoloviční většina poslanců, měli ministři podle podkladů pro dnešní zasedání doporučit jen formulační úpravu.

Novela o státních svátcích by připomněla vyhlazení tzv. terezínského rodinného tábora v Osvětimi-Březince a druhý odboj, jenž by připadl na den posledního boje českých parašutistů, kteří našli po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha úkryt v pražském pravoslavném chrámu Cyrila a Metoděje.

Terezínský rodinný tábor byla zvláštní sekce vyhlazovacího tábora v Osvětimi-Březince, do níž bylo z terezínského ghetta postupně v letech 1943 a 1944 deportováno zhruba 17.500 vězňů.

Návrh, za nímž stojí sociální demokraté Robin Böhnisch a Karel Černý, podepsalo 101 poslanců že všech klubů, tedy ČSSD, ANO, KSČM, TOP 09 a Starostů, ODS, KDU-ČSL a Úsvitu. Podpořili ho i nezařazení členové hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury.

Témata:  vláda státní svátek Kalendář

Aktuálně se děje

16. května 2024 18:37

Ukrajinci dosáhli zlepšení situace v Charkovské oblasti, tvrdí prezident i armáda

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obráncům se podařilo částečně stabilizovat situaci v pohraniční části Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinská armáda dnes sdělila, že na některých místech zastavila ruský postup. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy