Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf Národní demokracie Bartoš zatčen, policie provedla i domovní prohídku

Policie ČR
Policie ČR
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – Kontroverzní politik Adam B. Bartoš, šéf krajně pravicové Národní demokracie, byl dnes dopoledne zadržen policií. Ta k něj také podle jeho strany provedla velkou domovní prohlídku

Zadržení zřejmě souvisí s jeho politickou a publikační činností, uvedl na webu strany její místopředseda Luke Belson, který akci označil za „bezprecedentní útok". Policisté podle něj provedli domovní prohlídky v Bartošově bytě a v kanceláři strany.

Policie zásah nepotvrdila. Bartoš byl již v březnu odsouzen za antisemitské výroky a pravděpodobně je také podezřelý z nenávistných výroků na protiislámské demonstraci.

„Krátce po zadržení byl předseda Národní demokracie převezen na služebnu policie na Zbraslavi, kde byl vyslýchán v souvislosti se svou publikační a politickou činností," napsal Belson. Z jeho bytu policisté údajně odváželi knihy, dokumenty, datové nosiče a elektroniku a později také dokumenty z kanceláře strany.

Postup policie označil Belson za protiprávní. Policie podle něj navíc postupovala nezákonně. „Do bytu Bartošových, kde byla přítomna jeho manželka s dětmi, mezitím pronikli policisté v civilu, kteří měli za úkol provést domovní prohlídku. Tu však nezačali bez prodlení vykonávat tak, jak jim nařizuje zákon, ani paní Bartošovou v souladu se zákonem nepoučili. Rovněž tak na místě neměli nezúčastněnou osobu, bez které domovní prohlídku nelze v zákonném rámci provést," napsal místopředseda ND.

Jedná se podle něj o útok na politické svobody občanů. „V tuto chvíli nevíme, zda a kdy bude náš předseda propuštěn, ale aktuální informace, které máme k dispozici, nasvědčují tomu, že by mohl být převezen do cely na Praze 2 a strávit v ní dnešní noc," uvedl.

„V tuto chvíli nevíme, zda a kdy bude náš předseda propuštěn, ale aktuální informace, které máme k dispozici nasvědčují tomu, že by mohl být převezen do cely na Praze 2 a strávit v ní dnešní noc," dodal Belson.

Činy Bartoše a Národní demokracie již policie vyšetřovala několikrát. V poslední době prověřuje například plakáty strany s hesly k současné uprchlické krizi. Strana na nich třeba vyzývá ke "střelbě do černého". Bartoš je také pravděpodobně vyšetřován kvůli podněcování k nenávisti vůči skupině obyvatel na březnové demonstraci proti islámu.

Bartoš i bývalý místopředseda Národní demokracie Ladislav Zemánek také byli v březnu u soudu nepravomocně potrestáni roční podmínkou za jejich loňské počínání u pomníčku Anežky Hrůzové, zavražděné v roce 1899. U hrobu Bartoš se Zemánkem zanechali ceduli, na niž mimo jiné napsali: „Židovská otázka nebyla dosud uspokojivě vyřešena."

Témata:  Adam B. Bartoš NE Bruselu - Národní demokracie Policie ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy