Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet živnostníků v Česku stoupl na 2,1 milionu, činnost ale vyvíjí jen každý druhý

Podnikatelé, ilustrační foto
Podnikatelé, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Celkový počet živnostníků registrovaných v ČR ke konci roku 2016 dosáhl 2,099 milionu, což meziročně představuje nárůst o 45.895. Přibylo jich 62.410, což je ale o 2,2 procenta méně než v roce 2015.

V dnešní tiskové zprávě to uvedla firma Bisnode. "Meziročně se podíl žen mezi nově registrovanými podnikateli zvýšil o jeden procentní bod, a podíl mužů se naopak o jeden procentní bod snížil," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Podnikatelskou činnost vyvíjí v tuzemsku zhruba milion podnikatelů, tedy 49 procent všech živnostníků, a tedy 51 procent je neaktivních.

"Podnikání na živnostenský list v ČR v posledních několika letech spíše stagnuje. Češi se začali přiklánět k podnikání prostřednictvím společnosti s ručením omezeným, které přináší menší rizika a větší prestiž na trhu," dodala Štěpánová.

Nejvíce nových živnostníků bylo zaregistrováno v Praze (19,5 procenta), Středočeském kraji (12,5 pct) a Jihomoravském kraji (11,2 pct). Třetina nových živností byla vydána v oblasti obchodu a dvě pětiny nových podnikatelů jsou ženy. 

Témata:  živnostníci podnikatelé firmy

Aktuálně se děje

17. května 2024 21:44

Zelenskyj podepsal zákon umožňující odsouzeným sloužit v ukrajinské armádě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon, který umožňuje některým kategoriím odsouzených sloužit v ukrajinské armádě. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na údaje z webové stránky ukrajinského parlamentu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.