Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ZOO Dvůr Králové zveřejnila výsledky pitvy slona Kita

Sloni, ilustrační fotografie
Sloni, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Trutnov - Samce slona afrického Kita, který v noci na pondělí uhynul v ZOO Dvůr Králové nad Labem, zradilo srdce. Chobotnatec nevykazoval zdravotní potíže, kolaps nastal nečekaně.

"Při pitvě se ukázalo, že v oběhovém systému byly mnohačetné sraženiny, neboli tromby, ke kterým mělo zvíře genetickou predispozici. Srdce bylo navíc postiženo několikanásobným infarktem a navíc jsme zjistili, že to srdce bylo poměrně malé vzhledem k velikosti zvířete," řekla mluvčí zoo Andrea Jiroušová.

Kito do dvorské zoo přišel v červnu 2009 ze zoo v britském Colchesteru, kde se narodil v roce 2002 matce Tanye a otci Tembovi po umělém oplodnění.

V expozici dvorské zoo jsou k vidění samice slonů afrických Saly a Umbu. V České republice chová slony africké ještě zoo ve Zlíně, ve které žijí tři samice.

Témata:  Zoo Dvůr Králové nad Labem sloni zvířata

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:25

Expert: Ficova ochranka selhala. Kulkám uhýbala, namísto aby premiéra bránila

Bývalý slovenský policejní prezident Štefan Hamran byl jednáním ochranky postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica zaskočen. Uvedl to v rozhovoru pro Dennik N. Pro RTVS uvedl, že na vině je selhání ochranky.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.