Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tento rok požádalo o azyl v ČR 415 osob, nejvíce z Ukrajiny

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Letos požádalo o azyl v Česku 415 cizinců, což je o 24 méně než za první čtvrtletí loňského roku. Nejčastěji chtěli azyl občané Ukrajiny (125 případů) a Iráku (107 žádostí). O ochranu nově žádají také Čínané.

Ukrajinci tvoří dlouhodobě největší část žadatelů o azyl. Proti loňskému roku však letos podali o 83 žádostí méně. Iráčané loni naopak nebyli ani mezi deseti nejčastějšími národnostmi, kteří chtěli tuzemský azyl získat.

Proti loňsku se nově mezi nejčastější žadatele o azyl dostali obyvatelé Číny, kteří letos podali 40 žádostí. Přes deset žádostí podali lidé z Kuby, Vietnamu, Sýrie a Afghánistánu.

Od letošního ledna do března podle statistik ministerstva azyl získalo 91 lidí, dalších 80 dostalo doplňkovou ochranu, která se na rozdíl od azylu uděluje na předem stanovenou dobu. Převážně ji získávají lidé, kteří nedostali azyl, ale v případě návratu domů jim nyní hrozí nebezpečí.

Loni požádalo o azyl v Česku 1525 cizinců, což bylo o 369 meziročně víc. V letech 2010 až 2013 se pohyboval počet žadatelů pod tisícovkou. Extrémní byl rok 2001 s více než 18.000 žádostmi.

Témata:  Ministerstvo vnitra České republiky cizinci Česká republika

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy