Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sídlo Heydricha v Panenských Březanech je na prodej. Našli se už zájemci

Reinhard Heydrich
Reinhard Heydrich
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Panenské Břežany - Bývalé sídlo zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha je na prodej. Dolní zámek v Panenských Břežanech si nyní můžete pořídit za cenu okolo 17 milionů. Zámek byl v posledních letech ve vlastnictví Výzkumného ústavu kovů, ten je ale v likvidaci a svůj majetek rozprodává.

Nemovitost je již 25 let opuštěná, a tomu odpovídá i její stav (foto zde). V posledních letech využíval budovu zámku výzkumný ústav jen velmi ojediněle, například pro testování vlastností materiálů. Zámek je v poměrně zuboženém stavu, některé místnosti ve spodním patře jsou plné laboratorních zařízení, ale i odpadu. Obklady zdí odpadávají a místy se propadá strop.

Nejstarší zmínky o budově sahají až do počátku 13. století, kdy získali zdejší panství benediktýnky z Pražského hradu a následně zde hospodařily. Samotný zámek pak pochází z první poloviny 19. století, kdy ho začal stavět Matyáš von Riese-Stallburg. Kvůli jeho finančním potížím ale zámek propadl bance a od té ho v roce 1909 koupili manželé Bauer-Blochovi.

Manželé Bauer-Blochovi byli Židé a před okupací emigrovali do Spojených států, zámku se tedy po jejich odchodu zmocnila Třetí říše. V roce 1941 pak do Panenských Břežan přichází nechvalně známý Reinhard Heydrich. Atentát, který na něj byl o rok později spáchán v pražské Libni, zastihl Heydricha na cestě na Pražský hrad právě odsud z Panenských Břežan.

Do dubna roku 1945 žila ještě na zámku paní Lina Heydrichová s dětmi, mezitím jí v Panenských Břežanech zemřel syn Klaus. Před postupující Rudou armádou pak utekla na poslední chvíli do Rakouska. Po válce dostal zámek do správy Výzkumný ústav kovů, který je majitelem dodnes. V roce 2014 ale ústav svou činnost ukončil a majetku se zbavuje v likvidaci.

K prodeji je nejen samotný zámek, ale celý areál i s několika dalšími budovami a arboretem. Celková prodejní cena areálu přesahuje 30 milionů korun. Likvidátor Václav Hlásek nám prozradil, že již probíhají jednání s vážnými zájemci z Dánska. Ti by chtěli zámek s ponurou historií opravit a otevřít v něm muzeum.

Témata:  Reinhard Heydrich nemovitosti

Aktuálně se děje

17. května 2024 13:22

Izrael v Haagu uvedl, že válka v Pásmu Gazy je tragická, ale ne genocida

Izrael v pátek na půdě Mezinárodního soudního dvora (ICJ) v Haagu uvedl, že válka v Pásmu Gazy je tragická, nejde však o genocidu. Reagoval na tvrzení Jihoafrické republiky (JAR), která ještě v prosinci podala stížnost vůči Izraeli za údajnou genocidu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.