Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pořádný nepořádek. Ministerstvo zahraničí vedlo chybně účetnictví, nesprávnosti činily 2,7 mld.Kč

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) prověřil, jak Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) vedlo účetnictví v průběhu roku 2015. Byly odhaleny nesprávnosti za téměř 2,7 miliardy korun.

Podle kontrolorů jsou celkové nesprávnosti významné a MZV tak v roce 2015 vedlo nesprávné, neúplné, neprůkazné a nesrozumitelné účetnictví.

MZV podle kontrolorů neúčtovalo za zastupitelské úřady průběžně, ale jednorázově. "Dvěma doklady tak zaúčtovalo 302 tisíc účetních zápisů. Ty přitom tvořily 59 % všech účetních zápisů ministerstva v roce 2015. Navíc tyto doklady nesplňovaly zákonné náležitosti účetních dokladů a nebylo z nich tak zřejmé, čeho se týkají," informuje nku.cz.

Ministerstvo také pro zastupitelské úřady místo kalendářního roku nesprávně stanovilo účetní období od listopadu 2014 do října 2015. Zbytek roku 2015 účtovalo MZV jen o jejich nákladech.

Kontroloři zjistili i další systémové chyby. Ministerstvo například nerozlišovalo mezi hotovostními a bezhotovostními pohyby peněžních prostředků. Všechny hotovostní operace na zastupitelských úřadech účtovalo, jako by šlo o bezhotovostní pohyby na bankovních účtech. Ve výsledku proto stav peněžních prostředků na účtech zastupitelských úřadů nesouhlasil se zůstatky uvedenými ve výpisech z účtů.

Ministerstvo také chybně účtovalo o prostředcích na financování záloh zastupitelských úřadů za 200 milionů korun.

V knihách podrozvahových účtů MZV neúčtovalo o dlouhodobých podmíněných závazcích ze zahraničních transferů nebo z jiných smluv. V roce 2015 tak v účetnictví například nevykázalo podmíněné závazky za více než 1,4 miliardy korun vyplývající z povinností daných ministerstvu vládou. Jednalo se například o platby příspěvků mezinárodním organizacím, v nichž je ČR členem.

Témata:  NKÚ (Nejvyšší kontrolní úřad) Ministerstvo zahraničních věcí České republiky účetnictví

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy