Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Týrání dětí ve školce? Soud učitelky zprostil obžaloby, Zemanovi se to nelíbí

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Brno - Šéf žalobců Pavel Zeman podal dovolání v neprospěch dvou učitelek, které justice zprostila obžaloby z týrání svěřené osoby. Kauzu tak bude řešit Nejvyšší soud (NS).

NS musí zvážit, zda tvrdé zacházení s dětmi v mateřské školce v Moravskoslezském kraji překročilo hranici trestného činu.

Ženy dle obžaloby v letech 2005 až 2011 zle nakládaly s dětmi. Obžaloba zmiňovala také nucení do jídla, které nejednou vedlo ke zvracení, anebo přelepování úst lepicí páskou. Děti, které učitelky považovaly za zlobivé, seděly u zvláštního stolečku a jejich jména se objevovala na nástěnce. Státní zastupitelství popsalo také následky na dětech: strach ze školky i učitelek, ale i psychosomatické potíže, bolesti, tiky, pomočování.

Okresní soud ve Frýdku-Místku učitelky loni v únoru zprostil obžaloby. Za prokázanou považoval pouze část vytýkaného jednání, například jednorázové přelepení úst, posílání dětí za dveře do umývárny nebo vyvěšení jmen "zlobivých dětí". Nejde však prý o trestný čin.

Odvolací Krajský soud v Ostravě rozsudek potvrdil. Ze spisu prý vyplývá, že některé výchovné metody nebyly adekvátní, avšak neprokázal se "vyšší stupeň hrubosti a bezcitnosti".

Podle dovolání soudy chybovaly, když upřely důkazní hodnotu vyjádřením znalkyň, které zkoumaly psychický stav dětí. Špatně prý interpretovaly i další svědecké výpovědi.

Témata:  týrané děti mateřská škola Pavel Zeman děti

Aktuálně se děje

17. května 2024 11:36

Fico by mohl být převezen do Bratislavy. V pondělí se rozhodne, co dál

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.