Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jeroným Tejc nebude obhajovat poslanecký mandát, nelíbí se mu názory vedení ČSSD

Jeroným Tejc /ČSSD/
Jeroným Tejc /ČSSD/
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Šéf sněmovního ústavně právního výboru a poslanec ČSSD Jeroným Tejc už v příštích volbách do Poslanecké sněmovny kandidovat nebude. Tejc řekl, že vnímá silnou podporu v Brně a na jihu Moravy, kde ho okresy nominovaly na dvojku kandidátky za premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Zároveň prý ale nesouhlasí s některými názory znovuzvoleného vedení strany.

Tejc dnes novinářům řekl, že už nemá v plánu kandidovat, po vypršení současného mandátu fakticky odejde z aktivní politiky. O tom, že by ve Sněmovně působil v jiné straně než sociální demokracii, neuvažuje.

„Bylo by ale pokrytectvím, kdybych za současné situace přijal volitelné místo na kandidátce a vyměnil své názory za to, že budu další čtyři roky zasedat ve Sněmovně," uvedl poslanec, který patří ke kritikům stávajícího vedení ČSSD.

Na nedávném sjezdu ČSSD v Brně neúspěšně kandidoval na statutárního místopředsedu strany, funkci uhájil ministr vnitra Milan Chovanec. Tejcovi, který byl na sjezdu nejhlasitějším kritikem vedení spolu s jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou, se nedostal ani mezi pět řadových místopředsedů.

Podle svého názoru nabízel na sjezdu změnu. Připomněl slib změnit církevní restituce či svůj nesouhlas s loňskou policejní reorganizaci. Kritizuje také změny daňových sazeb, s kterými ČSSD přišla. "Považuji za smysluplnější motivovat změnou daní úspěšné firmy k reinvestování jejich zisků v naší zemi a přimět je k vytváření dobře placených míst," uvedl.

Tejc poukazuje, že současné vedení neovlivní ČSSD jen do letošních voleb, ale na dlouhé roky dopředu. „Do politiky jsem šel proto, abych věci měnil. Současná situace v ČSSD a rozhodnutí sjezdu mi však tuto možnost nedává," uvedl. Považoval by za nepoctivé vůči voličům, kdyby přijal volitelné místo a ve Sněmovně pak musel hlasovat i pro návrhy, s nimiž nesouhlasí.

Den říjnových voleb tak bude fakticky dnem Tejcova odchodu z politiky. „I když se to bude možná některým kariérním politikům zdát nepochopitelné - odejít nemusím, ale chci," řekl. Tejc podle svých slov dokončí svůj mandát jako člen nejužšího vedení v Jihomoravském kraji, pak ale nebude usilovat o žádné funkce.

Tejc byl po volbách do Sněmovny v říjnu 2013 účastníkem tajné schůzky některých členů vedení ČSSD s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech, po které se část vedení strany postavila proti předsedovi strany Bohuslavu Sobotkovi. Po takzvaném lánském puči, kdy se předsednictvo strany pokusilo odstavit Sobotku od vyjednávání o vládě, Sobotka svoji pozici uhájil a někteří účastníci schůzky přišli o funkce ve vedení strany či ve Sněmovně. Tejc opustil funkci předsedy poslaneckého klubu ČSSD.

Témata:  Jeroným Tejc Sociální demokracie (SOCDEM) Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy