Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Justice musí znovu zvážit vinu bývalých manažerů pražského dopravního podniku kvůli opencard

Dobíjecí terminál Opencard v Praze
Dobíjecí terminál Opencard v Praze
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Justice musí znovu řešit případ exmanažerů pražského dopravního podniku (DPP) Tomáše Petany a Jana Suntycha. Původně dostali tresty 2,5 a dva roky vězení s podmíněným odkladem za porušení povinností v souvislosti s projektem opencard. Jejich dovolání zčásti vyhověl Nejvyšší soud (NS).

Verdikt ještě není oficiální cestou dostupný, z justiční databáze InfoSoud lze vyčíst pouze to, že původní rozhodnutí bylo "zrušeno a přikázáno".

NS rozhodl v prosinci, v polovině března odeslal spis k Obvodnímu soudu pro Prahu 9, který musí doručit verdikt všem účastníkům řízení. Do dneška se to nepodařilo. Proto mluvčí obvodního soudu Lukáš Bernat v minulých dnech nechtěl rozhodnutí komentovat, stejně jako dnes ředitel správy soudu Lukáš Krátkoruký. Rozhodnutí není dostupné ani na webu NS.

Podle webu HlídacíPes.org NS považoval dovolání Petany a Suntycha za částečně důvodné a nařídil odvolacímu Městskému soudu v Praze, aby o věci znovu rozhodl. Z odůvodnění podle Hlídacího psa plyne, že justice nesprávně hodnotila skutky, kterých se měli obžalovaní dopustit, a že policie mohla do určité míry jednat pod tlakem společenské objednávky. Mluvčí NS Petr Tomíček zatím rozhodnutí komentovat nechtěl.

Podle původního rozsudku způsobili oba manažeři svým postupem při přípravě smluv s firmou Haguess škodu přes 20 milionů korun. Měli uhradit podniku 350.000 a 250.000 korun, se zbytkem nároku justice odkázala DPP na civilní řízení.

Petana byl ředitelem úseku služeb, Suntych vedoucím jednotky IT. V roce 2007 podle sporného verdiktu doporučili uzavřít smlouvu s firmou Haguess na dodávku softwaru, ač předtím nestanovili předpokládanou hodnotu zakázky, nezjišťovali obvyklou cenu dodávky ani neporovnali obdobné zakázky realizované v ČR. Přitom byli podle verdiktu srozuměni s tím, že cena navržená firmou je nadhodnocená a smlouva je pro podnik nevýhodná. O rok později obdobně postupovali při přípravě další smlouvy.

Za projekt opencard byl už v minulosti odsouzen k 3,5 roku vězení bývalý šéf magistrátního IT odboru Ivan Seyček, a to stejně jako Petana se Suntychem za porušení povinnosti při správě cizího majetku. Další úředník Jiří Chytil dostal podmínku.

Loni v září si vyslechli nepravomocné podmíněné tresty čtyři bývalí pražští radní včetně exprimátorů Bohuslava Svobody (ODS) a Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) plus jeden bývalý magistrátní úředník, a to kvůli uzavření dalších smluv s firmou Haguess. Ostatních 10 obviněných včetně tří současných pražských zastupitelů soud osvobodil. Pětice potrestaných se okamžitě odvolala. Vinu od počátku odmítají s tím, že projekt opencard byl dlouhodobým problémem z éry primátora Pavla Béma (ODS) a že kvůli dříve uzavřeným licenčním smlouvám nemohli postupovat jinak.

Témata:  Opencard Dopravní podník Praha Nejvyšší soud

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.