Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovna schválila plošné zavedení občanek s čipem

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovna dnes schválila novelu, podle níž bude stát plošně vydávat zdarma občanské průkazy s elektronickým kontaktním čipem, nyní se za něj platí 500 korun. ODS neprosadila opětovné vrácení normy do druhého čtení. O změně nyní budou rozhodovat senátoři.

Průkazy s elektronickým čipem by měly lidem umožnit přihlášení do různých systémů státní správy a vyřizování některých záležitostí bez návštěvy úřadu. Měly by být podle ministerstva vnitra povinným dokladem a kromě prokazování totožnosti osobně by měly být prostředkem k elektronické identifikaci. Někteří poslanci ale při projednávání normy poukazovali na zastaralost technologie.

Každý čip občanského průkazu bude mít podle záměru takzvaný autentizační certifikát, který bude sloužit ke vzdálené identifikaci občana vůči portálům veřejné správy. Lidé by mohli dokumenty podávat přímo z domova a nemuseli by na úřad. Dalším z cílů nových občanských průkazů je poskytnout držitelům elektronický podpis.

ODS marně žádala další úpravy v souvislosti s návrhem zákona o elektronické identitě, který začne Sněmovna projednávat v úvodním kole příští týden.

Předseda poslanců občanských demokratů Zbyněk Stanjura upozorňoval na to, že bez dalších úprav bude nutné normu, která byla nyní schválena, novelizovat. Nynější předloha bude podle něho jinak znamenat jen to, že nyní jsou občanské průkazy "s čipem na nic za 500 korun, následně budou na nic zadarmo".

"Bude potřebná technická úprava," připustil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Zákony ale podle něho nejsou provázány tak těsně, jak tvrdí ODS. Už dříve ministr řekl, že výroba nových dokladů s čipem se musí spustit dřív.

O doklady vydané do 24 hodin by lidé mohli žádat podle podpořených úprav výboru pro veřejnou správu na ministerstvu vnitra nebo na obecních úřadech s rozšířenou působností. Pro hotový dokument by museli na ministerstvo. V případě dokladů vydávaných do pěti dnů by je lidé mohli převzít i na obecním úřadu, na kterém o dokument požádali.

Za občanský průkaz vydaný do 24 hodin by lidé museli uhradit 1000 korun, u dětí do 15 let polovinu. Pokud by žadatel dostal průkaz do pěti dnů, zaplatil by za něj 500 korun, platba za děti by činila 300 korun. Mnohem vyšší sazby by úřady vybíraly za pasy. Za cestovní dokument vydaný do 24 hodin by inkasovaly 6000 korun, za děti do 15 let by rodiče platili za pas 2000 korun. Za cestovní doklad vydaný do pěti dnů by poplatky činily 3000 korun a 1000 korun pro děti.

Témata:  občanský průkaz Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky zákony

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:55

Biden se s Trumpem utká ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.