Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový kandidát na prezidenta: Exposlanec VV Chaloupka se proslavil výroky proti Romům

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Někdejší poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka (56) chce kandidovat na prezidenta. V minulosti na sebe upozornil ústavní žalobou na církevní restituce nebo výroky na adresu Romů v souvislosti s jejich útokem na manželský pár v Duchcově na Teplicku.

Chaloupka dle svých slov hodlá kandidovat kvůli tomu, že "chce vrátit důstojnost na Hrad a vrátit lidem důvěru ve vedení naší země".

"Není mým cílem lacinými tématy manipulovat masy, hledat a zneužívat právě teď populární témata, lhát lidem a říkat věci, které nemyslím upřímně, jen abych se zalíbil co nejvíce z nich," prohlásil.

Chaloupka byl poslancem za Věci veřejné v letech 2010 až 2013, na sklonku mandátu založil stranu Republika, s níž se neprosadil ani v senátních, ani v evropských volbách. Loni ze strany, v níž byl předsedou a později místopředsedou, odešel, aby mohl kandidovat jako nestraník.

Před třemi lety byl Chaloupka odsouzen za výroky na adresu Romů k podmíněnému půlročnímu trestu vězení.

Chaloupka ještě jako poslanec na svém facebookovém profilu kritizoval snahu romského předáka útok v Duchcově bagatelizovat. "Lidi jsou na hraně a ještě pár takovýchto cikánských provokací a začne mazec. A pak je neochrání ani těžkooděnci," uvedl mimo jiné.

Témata:  Otto Chaloupka prezident ČR Pražský Hrad

Aktuálně se děje

8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy